9 grudnia 2020 Udostępnij

Taro Root: Wszystko, co musisz wiedzieć o jego niesamowitych korzyściach dla zdrowia

Korzeń Taro (łacińska Colocasia Esculenta) to jadalny korzeń z rodziny Araceae. CORM (nie kukurydza), jest w zasadzie zagęszczoną podziemną łodygą, w której roślina przechowuje swoje składniki odżywcze.

To wyjaśnia, dlaczego kukurydza jest potężnym pokarmem leczniczym. Jest uprawiana głównie w regionach tropikalnych, w tym w południowych Indiach, Azji Południowo-Wschodniej, Polinezji, na Hawajach i w Japonii, gdzie jest szeroko stosowana jako warzywo w lokalnej kuchni.

Jakie są korzyści żywieniowe Taro Root?

Korzeń rośliny Taro jest doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak wapń i żelazo; witaminy A, C, B2, C. Jest doskonałym źródłem energii i może być stosowany w ciepłych okładach, opakowaniach i plastrach jako naturalny środek leczniczy.

Taro jest odżywczą rośliną: jej bulwa jest wypełniona węglowodanami złożonymi, co czyni ją dobrym źródłem energii. Zawiera również błonnik (dobry dla jelit), wapń (dla zdrowych kości i zębów) oraz żelazo.

Korzeń Taro zawiera wiele przeciwutleniaczy, takich jak beta-karoten i kryptoksantyna, a także minerały, takie jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, potas, mangan i miedź.

Liście rośliny taro są bogate w witaminy, w tym witaminę A, B1(tiaminę), B2 (ryboflawinę) i witaminę C - wszystko to pomaga utrzymać zdrowy i wolny od chorób organizm. Liście zawierają także użyteczne ilości wapnia i żelaza.

Taro: Węglowodany o niskim indeksie glikemicznym

Korzeń Taro jest dobrą alternatywą węglowodanów dla ziemniaka. Taro może być stosowany w podobny sposób jak ziemniak, ale zapewnia lepsze wartości odżywcze i znacznie niższy indeks glikemiczny. Taro zawiera około trzy razy więcej błonnika i 30% mniej tłuszczu niż ziemniak.

Niski indeks glikemiczny taro oznacza, że poziom cukru we krwi nie rośnie gwałtownie, dzięki czemu jest to odpowiedni pokarm dla diabetyków i osób z zaburzeniami krwi.

Kaloryczny, 100 gramów korzenia taro dostarcza 112 kalorii, w porównaniu z 77 kaloriami na 100 gramów ziemniaków.

Jakie są korzyści zdrowotne korzenia taro?

Korzeń Taro ma wyjątkową i potężną zdolność "wyciągania toksyn". Jest on używany przez tradycyjnych uzdrowicieli do wyciągania toksyn z organizmu. Stosowany prawidłowo może wyciągać trujące odpady przechowywane w komórkach organizmu.

Korzeń Taro jest używany jako okład do okładania, w szczególności w celu złagodzenia bólu i bólu:

  • Taro jest stosowany w leczeniu torbieli, włókniaków (łagodnych guzów) i obrzęków limfatycznych.
  • Opakowania kompresowe Taro mogą zmniejszyć stan zapalny każdego rodzaju
  • Taro może być używany do leczenia szczepów, zwichnięć i obrzęków. Ułatwia proces gojenia w przypadku urazów, takich jak złamania kości, zwichnięcia i przeciążenia stawów lub bóle stawów artretycznych.
  • Założenie pakietu taro za uchem może złagodzić problemy z uchem.

Korzyści zdrowotne wynikające ze spożywania korzenia taro:

  • Jedzcie taro, aby zachować zdrowy wzrok i zapobiegać zaćmie: Przeciwutleniacze takie jak beta-karoten i kryptoksantyna mogą zapobiegać problemom z widzeniem, takim jak zwyrodnienie plamki żółtej czy katarakta!
  • Jedzcie taro dla lepszego trawienia i zdrowszego jelita: Dzięki wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, taro wspomaga ruchy jelit i poprawia trawienie.
  • Taro może pomóc w zapobieganiu skurczom: Wysoka zawartość potasu pomaga w zapobieganiu i łagodzeniu skurczów menstruacyjnych i innych skurczów mięśni.
  • Taro utrzymuje kości w zdrowiu: Wysoka zawartość miedzi spowalnia osteoporozę i utrzymuje kości i tkanki łączne w dobrym zdrowiu.

Wskazówki dotyczące spożywania Taro: Wysoka zawartość miedzi spowalnia osteoporozę i utrzymuje kości i tkanki łączne w dobrym stanie zdrowia:

Taro ma słodki, łagodny, orzechowy i ziemisty smak. Można go kroić w cienkie plasterki i piec w temperaturze 400oF przez 20 minut, aby uzyskać pyszne i zdrowe frytki. Można go również pokroić w kostkę do gotowania w curry, jak w przypadku ziemniaków.

  • Sok z korzenia Taro może trochę żądlić: Soki zawarte w świeżym korzeniu taro mogą dla jednych chwilowo żądlić skórkę, dla innych mogą nie być kłopotliwe. Jest to całkowicie nieszkodliwe.
  • Po obraniu, zostaw korzeń taro namoczony w wodzie, aż będziesz gotowy do gotowania. Nie należy jeść na surowo. Korzenie taro nie mogą być spożywane na surowo ze względu na wysoką zawartość szczawianu wapnia. Należy go ugotować przed spożyciem i najlepiej zostawić w wodzie na noc przed gotowaniem, aby zmniejszyć zawartość szczawianów.
  • Spożycia taro najprawdopodobniej najlepiej unikać, jeśli masz w przeszłości szczawianowe kamienie nerkowe zawierające szczawian. Bezpiecznie jest jednak używać go jako okładu.

Potężne środki zaradcze Taro Root Home Remedies

Są to dwa potężne domowe środki zaradcze, które zastosowaliśmy z powodzeniem:

1. Taro Root Plaster Bandage do leczenia bólów stawów i stawów oraz bólów uszu

Tynk z korzeniami taro może być bardzo skutecznym, naturalnym sposobem na złagodzenie bólu. Na dotknięte miejsce należy nałożyć tynk taro i pozostawić na nim do 2 godzin lub do ustąpienia bólu. Patrz receptura poniżej.

2. Plaster na korzenie i imbir Taro Root and Ginger w celu wyeliminowania cyst i włókien.

Połączenie dwóch okładów: jednego imbirowego i jednego korzenia taro, może być używane do naturalnego pozbycia się włókniaków i torbieli. Najpierw należy nałożyć gorący plaster imbirowy na dotknięte miejsce. Po zakończeniu nakładamy chłodny tynk taro.

Jak wykonać plaster imbirowy lub kompresję Taro-Ginger

  • Po obraniu korzenia taro, zetrzeć białe wnętrze i wymieszać z 5% startego świeżego imbiru.
  • Rozsypać tę mieszankę w pół-calowej warstwie bezpośrednio na skórze na torbieli, przykryć gazikiem bawełnianym i pozostawić na miejscu z okładem na cztery godziny.
  • Powtarzać zabieg codziennie przez dwa tygodnie, a następnie co drugi dzień przez kolejne sześć tygodni. Zobacz, jak torbiele i fibromy się kurczą!

Jeśli czujesz pieczenie skóry, możesz zmniejszyć ilość imbiru lub nałożyć stronę taro bezpośrednio na skórę, aby imbir nie miał tak dużego bezpośredniego kontaktu ze skórą.

Imbir w kompresie to świetny sposób na pobudzenie krążenia krwi i płynów ustrojowych, rozluźnienie i rozpuszczenie zastoju substancji toksycznych, torbieli, zapalenia sutka itp.

Przeczytaj więcej o Taro Plaster.

Taro Root FAQ

Gdzie taro rośnie?

Taro dobrze rośnie w obszarach tropikalnych o gorących i wilgotnych warunkach. Pochodzi z Azji Południowo-Wschodniej, Afryki, Indii, Chin, Karaibów i Wysp Polinezyjskich.

Gdzie mogę znaleźć taro?

Taro można znaleźć w świeżych sklepach spożywczych, sklepach z naturalną żywnością i orientalnych sklepach spożywczych.

Jak przyrządza się korzeń i liście taro?

Korzeń i liście taro są zazwyczaj gotowane, pieczone, gotowane w zupach (są pyszne z kremem kokosowym!) lub dodawane do potraw mięsnych.

Czy taro jest trujące?

Korzeń taro musi być ugotowany przed jedzeniem. Surowe taro może być drażniące dla niektórych osób z powodu wysokiej zawartości szczawianu wapnia.

Jakie są alternatywne nazwy dla taro?

Naukowa nazwa taro to Colocasia esculenta, ale czasami jest znana jako albi, arbi, talo, dalo, kalo, aba, aro w zależności od tego, gdzie jesteś na świecie.

Czy eddo i taro to to samo?

Eddo (często nazywane Malangą) i taro to dwie różne rośliny, mimo że są blisko spokrewnione z rodziną Araceae. Eddo jest dużo mniejsze od taro i ma ostry smak.

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami partnerskimi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię małą prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Pamiętaj jednak, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i że mam dobre doświadczenie w ich używaniu, a nie z powodu prowizji, która ma być wykonana.

O Sarze Ding Sara Ding jest założycielem serwisu Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym Trenerem Wellness Health, Konsultantem Żywieniowym i Specjalistą od Detoxu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u ich źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/umysłu i dobrego samopoczucia. Przeczytaj więcej

Komentarze (0)