
Miody świata: miód słonecznikowy - egzotyczne rozwiązanie, które warto pokochać
Miody cieszą się w Polsce ogromną popularnością, może się więc wydawać, że jako konsumentów niewiele rzeczy jest nas w stanie zaskoczyć. Okazuje się jednak, że istnieją takie ich odmiany, które budzą zdumienie i zaciekawienie. Do grupy tej z powodzeniem możemy zaliczyć między innymi miód słonecznikowy, warto więc zastanowić się nad tym, do jakiego stopnia zasługuje on na naszą uwagę.
Pochodzenie miodu słonecznikowego
Trudno dziwić się, że miód słonecznikowy jest zaliczany do tych, które w Polsce są spotykane wyjątkowo rzadko, niewielu pszczelarzy zajmuje się bowiem jego produkcją. Pozyskuje się go wykorzystując w tym celu nektar słonecznika – wyjątkowo charakterystycznej rodziny jednorocznej z wielkimi kwiatami. Dla kwiatów tych typowe jest między innymi to, że obfitują w pyłek, na uwagę zasługuje zaś i to, że ich średnica to około 30 centymetrów. Słonecznik nie jest rośliną wymagającą i dobrze czuje się niemal na każdej ziemi, można więc domniemać, że popularność miodu słonecznikowego w Polsce przyczyni się w pewnym momencie do tego, że będziemy mogli zrezygnować z jego importu.
Miód słonecznikowy – charakterystyka
Podobnie jak inne miody, również ten, który powstaje z wykorzystaniem nektaru słonecznika, przed skrystalizowaniem ma płynną postać. Okazuje się jednak, że już po zajściu tego procesu pomiędzy nim i jego „kuzynami” występuje zasadnicza różnica, miód ten jest bowiem miękki, a tym samym łatwy do smarowania. Już jako krupiec nie zawiera też twardych grudek, wypada przy tym zauważyć, że dobrze rozpuszcza się w wodzie. Osoby, które po niego sięgają zachwycają się przede wszystkim jego dość delikatnym smakiem. Jego subtelność sprawia zresztą, że mamy do czynienia z miodem, który w szczególny sposób smakuje dzieciom.
Miód słonecznikowy - skład
Bardzo przyjemny smak nie jest wcale jedynym argumentem przemawiającym za tym, aby zainteresować się miodem słonecznikowym. Na uwagę zasługuje również jego skład, nie ogranicza się on bowiem do wody, fruktozy, glukozy oraz innych cukrów prostych. Miód ten jest też bogaty w flawonoidy i tak zwane biopierwiastki, choć na zawartość w nim witamin wpływają przede wszystkim dodatkowe składniki tego miodu – mleczko pszczele i pyłek.
Miód słonecznikowy – właściwości
Mówiąc o miodzie ze słonecznika należy zwrócić uwagę na to, że charakteryzuje go nie tylko znakomity smak, ale i wielość właściwości prozdrowotnych. Tu warto wspomnieć choćby o jego skuteczności, która daje o sobie znać w momencie, w którym podejmujemy próbę leczenia chorób związanych z układem krążenia, wątrobą oraz stanów zapalnych górnych dróg oddechowych. Miód ten budzi również zainteresowanie dermatologów, może być bowiem cennym wsparciem dla osób, które zmagają się z chorobami skóry. W miód tego rodzaju dobrze jest też zaopatrzyć się zmagając się ze schorzeniami układu pokarmowego, okazuje się bowiem, że wpływa on korzystnie zarówno na żołądek, jak i na stan jelit. Polubią go też osoby, które zmagają się z problemem „złego cholesterolu” oraz te, które muszą w szczególny sposób troszczyć się zarówno o stan swojego serca, jak i układu krążenia. Nie dziwi też, że, podobnie jak szereg innych miodów, ma on działanie antymiażdżycowe obniżając ciśnienie krwi i poprawiając stopnień dotlenienia serca. W okresie zachorowalności na grypę i przeziębienie miód ze słonecznika staje się wybawieniem dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu i przeciwbakteryjnemu, okazuje się przy tym, że wzmacnia organizm wyczerpany chorobą skutecznie niwelując między innymi niedobory potasu. Ma też działanie detoksykacyjne i może być stosowany przez osoby zmagające się z problemami z nerkami.
Miód słonecznikowy – zastosowanie
Opisywany miód to nie tylko atrakcyjny dodatek do ciast i ciekawy pomysł na zdrowe śniadanie. Można przyjmować go również profilaktycznie sięgając po dwie lub trzy jego łyżki w ciągu dnia. Tu znakomicie sprawdza się między innymi jedzenie miodu na czczo, gwarantuje to bowiem zastrzyk energii na cały dzień. Zawsze możemy też wzmocnić jego działanie mieszając miód słonecznikowy czy to z pyłkiem, czy to z mleczkiem pszczelim.
Zobacz również
Komentarze (0)
V Wraz z nadejściem wiosny wiele osób myśli o poprawie swojej kondycji i wyglądu. Wiele planów pokrzyżował jednak obowiązujący lockdown, który sprzyja spożywaniu kalorii i małej aktywności fizycznej. Aby jednak całkowicie nie zaniedbać formy, wiosna to dobry moment na rozpoczęcie...
VObok potasu, magnez jest drugim najbardziej obfitym jonem o dodatnim ładunku w płynie komórkowym. Magnez jest kluczowym kofaktorem w ponad 300 reakcjach biochemicznych napędzanych przez enzymy, a także kluczowym minerałem w setkach funkcji w organizmie. Złożoność magnezu Funkcje magnezu...
Kompletny przewodnik po bezpiecznym oczyszczaniu pęcherzyka żółciowego, które odnowi twoje zdrowie
VZatory w wątrobie i pęcherzyku żółciowym należą do wiodących problemów zdrowotnych, jednak medycyna konwencjonalna rzadko się do nich odnosi. Ktoś, kogo znasz, lub prawdopodobnie nawet ty, mógł zostać poproszony o chirurgiczne usunięcie pęcherzyka żółciowego, gdy doszło do...
Zostaw komentarz