Na co można liczyć zajadając liczi?
Rośliny i owoce egzotyczne zdobywają w naszym kraju coraz większą popularność. Sięgamy po nie chętnie i to z wielu powodów. Z jednej strony ciekawi nas po prostu ich smak, kuszą nas ich niezwykłe kolory i kształty – jest to zatem zwykła chęć spróbowania czegoś nowego i niezwykłego. Z drugiej strony nie od dziś wiadomo o tym, że rośliny takie mają mnóstwo właściwości zdrowotnych, które czynią z nich niezwykle wartościowy składnik naszej codziennej diety.
Bardzo dobrym przykładem jest tutaj liczi, egzotyczna i jeszcze stosunkowo mało znana w naszym kraju roślina, która jednak zdobywa coraz większą popularność. Roślina odznacza się przede wszystkim niezwykłym wyglądem; jej kwiaty są wyjątkowo piękne i dają wspaniałe, barwne owoce. Dawniej była ona znana przede wszystkim mieszkańcom Chin. Ze względu na swoje piękno, stanowiła ona stały element pałacowych ogrodów chińskich władców. Również w tym kraju doceniono właściwości zdrowotne jej owoców, które nazywane są często "chińskimi śliwkami" lub bliźniarką smaczną. Cieszyły się one wielkim uznaniem wśród chińskich filozofów. Uważano, że znacznie wzmacniają organizm i poprawiają nastrój. Trudno zatem dziwić się temu, że prędzej czy później dzisiejsi naukowcy zdecydowali się przyjrzeć im bliżej i zbadać wszystkie ich właściwości. Ustalono dzięki temu, że liczi zapobiega przede wszystkim nowotworom, będąc bogatym źródłem antyoksydantów.
Owoc liczi – wartości odżywcze (w 100 g)
W 100 g owoców liczi znajduje się 66 kcal. Ilość białka wynosi 0,83 g, tłuszczów 0,44 g, a węglowodanów 16,53 g. W 100 g znajduje się też 1,3 g błonnika.
Wśród znajdujących się w owocach liczi witamin najliczniej występuje witamina C – 71,5 mg na 100 g. Inne substancje jakie tutaj występują to: tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina E i witamina K.
Owoce liczi obfitują też w minerały. Są one bogatym źródłem wapnia (5 mg na 100 g), magnezu (10 mg na 100 g), fosforu (31 mg na 100 g), potasu (171 mg na 100 g) i sodu (1 mg na 100 g). W mniejszych ilościach zawierają również żelazo i cynk.
W owocach liczy znajdują się także tłuszcze nienasycone (0,099), tłuszcze jednonasycone (0,120) i tłuszcze wielonienasycone (0,132).
Liczi – właściwości antynowotworowe
Badacze z dużych ośrodków w Chinach doszli do wniosku, że owoce liczi stanowią bardzo dobry środek profilaktyczny, hamujący rozwój komórek raka piersi. W ekstrakcie z owocni znajduje się sporo związków polifenolowych, odpowiedzialnych za działanie przeciwutleniające. Ich działanie polega na usuwaniu z organizmu wolnych rodników, które są z kolei odpowiedzialne za rozwój komórek nowotworowych. Naukowcy prowadzący badania na ten temat są również zdania, że owoce liczi mogą leczyć także raka wątroby.
Liczi – źródło witaminy C
Owoce liczi posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Wykazują silne działanie przeciwmiażdżycowe, bowiem obniżają we krwi poziom złego cholesterolu i podnoszą poziom tego dobrego. Wysoka zawartość potasu sprawia, że owoce regulują ciśnienie krwi i są doskonałą propozycją dla osób z nadciśnieniem czy dolegliwościami układu krwionośnego. Owoc stanowi także bardzo bogate źródło witaminy C, która odgrywa w naszym organizmie niezwykle ważną funkcję. Wzmacnia przede wszystkim jego odporność i chroni nas przed rozmaitymi dolegliwościami czy infekcjami.
Liczi a cukrzyca i odchudzanie
Co prawda liczi posiada wiele właściwości zdrowotnych, ale nie jest to propozycja dla każdego. Na owoce to powinny uważać zwłaszcza osoby odchudzające się, bowiem zawierają sporo cukrów prostych. Nie poleca się ich w dużych ilościach również w przypadku cukrzycy.
Jak jeść liczi?
Owoce liczi nadają się do spożywania na surowo. Najlepiej odciąć najpierw ogonek, a następnie palcami obrać owoc z reszty skórki. Miąższ,który się pod nią kryje powinien posiadać perłowy kolor i słodki, nieco kwaśny smak. Przed zjedzeniem owocu należy usunąć też dużą, niejadalną pestkę.
Trzeba uważać na niedojrzałe owoce. Oznaką tego, że liczi jeszcze nie dojrzało są problemy z obraniem skórki – w przypadku dojrzałego owocu powinna ona odchodzić z łatwością. Liczi należą do owoców, które nie dojrzewają po zerwaniu.
Gdzie kupić liczi? Ile kosztuje liczi?
Choć liczi jest rośliną stosunkowo mało znaną w Polsce, można bez problemu kupić ją w wielu miejscach. Warto szukać szczególnie na bazarach i w supermarketach. Ceny wynoszą zazwyczaj od 15 do 20 zł za kilogram owoców.
Liczi w kuchni
Owoce liczi mogą być na wiele sposobów wykorzystywane przez nas w kuchni. Świetnie sprawdzają się jako składnik lodów, deserów czy sałatek. Pasują także do mięs, owoców morza oraz ryb. Są też składnikiem wielu soków oraz kompotów. W sklepach można też znaleźć liczi w syropie – trzeba jednak uważać, bowiem w takiej postaci są one znacznie bardziej kaloryczne.
Sałatka z liczi
Aby przygotować sałatkę z liczi, oprócz ośmiu dużych owoców należy przygotować jeden granat, jedną pomarańczę, jedną szklankę jogurtu naturalnego, około dwie łyżki miodu i pół cytryny.
Aby przygotować sos, do jogurtu dodajemy miód, wyciskamy sok z cytryny i dokładnie mieszamy. Wszystkie owoce obieramy ze skórki. Dwa z nich posłużą nam jako dekoracje, z pozostałych należy usunąć pestki. Obieramy również pomarańczę, i kroimy granat na pół, usuwając z niego pestki. Tak przygotowane owoce układamy według uznania w ciekawą kompozycję na talerzu, polewając na końcu sosem i dekorując pozostałymi liczi oraz miętą.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz