14 września 2020 Udostępnij

Sokowirówka vs wyciskarka vs prasa do soków

W tym artykule omówimy plusy i minusy tych sokowirówek. Do końca będziesz wiedział, który z nich najlepiej odpowiada twoim potrzebom.

Może chcesz zacząć sokować w domu, otworzyć firmę produkującą soki lub zmodernizować swój sprzęt, ale nie jesteś pewien, jakie są różnice między wyciskarkami, sokowirówkami i prasami do soków.

Bez względu na to, jakie są Twoje zamiary, zrozumienie najlepszych sokowirówek na rynku jest kluczowe dla Twojego sukcesu sokowirówki. Czytaj dalej, aby określić, który typ sokowirówki jest odpowiedni dla Ciebie!

Sokowirówka

Sokowirówka, która jest również znana jako "szybka sokowirówka", jest jedną z najpopularniejszych sokowirówek na rynku. Maszyna ta jest zwykle używana w gospodarstwach domowych, ponieważ dostarcza użytkownikowi sok natychmiast i jest tania w zakupie.

Więc, jak to działa? Ta sokowirówka przepuszcza owoce i warzywa przez rurę podającą i przeciska je przez szybko obracające się metalowe ostrze, w którym będą one cięte i obracane na ostrym ekranie z dużą prędkością 6.000-14.000 obr.

Ta sokowirówka jest świetna dla osób, które dopiero co weszły do domu z sokiem, nie potrzebują dużych części świeżego soku, nie martwią się o uzyskanie całego soku z produktu i chcą pić swój sok, gdy tylko zostanie on wyprodukowany. Ta opcja jest zazwyczaj najtańsza na rynku i zapewnia konsumentom ogromne korzyści płynące z soku, bez dodatkowych kosztów związanych z metodami wyższej jakości.

Wyciskarka

Wyciskarki nazywane są również wyciskarkami wolnymi, zębatymi lub ślimakowymi, a produkt jest kruszony z wolną prędkością. Przy użyciu tej wyciskarki produkt jest kruszony z prędkością około 80-100 obrotów na minutę, a następnie przepychany przez ostre sito.

Ponieważ proces wyciskania jest znacznie wolniejszy i nie wprowadza tyle ciepła i tlenu, co w przypadku sokowirówki, zapewnia bardziej odżywczy sok. Wyciskarki mają zazwyczaj całkiem przyzwoitą wydajność, która jest świetna zarówno dla kieszonkowego (wydobywaj więcej produktu, który kupujesz), jak i dla planety (zmniejszaj ilość odpadów).

Mimo, że te wyciskarki są o krok powyżej, nie są najlepszym rozwiązaniem dla tych, którzy starają się produkować sokowirówki bardzo wysokiej jakości. Podobnie jak w przypadku sokowirówki, sok produkowany w wolnoobrotowej zawiera dużo "substancji stałych" i szybko się oddziela. Powinien być spożywany wkrótce po wyprodukowaniu.

Dodatkowo, ogólny smak i odczucie w ustach soków produkowanych na powolnej wyciskarce pozostawiają wiele do życzenia. Działanie polegające na zgniataniu produktu pomiędzy dwiema twardymi powierzchniami, a następnie przepychaniu go przez sito na bardzo małej przestrzeni powoduje, że duża część produktu ulega rozbiciu tak małymi cząstkami, że trafia do soku jako część soku, co powoduje, że sok jest grubszy, bardziej pulchny niż sok produkowany w prawdziwej wyciskarce na zimno (tej z prasą akutalną).

To przeforsowanie działania na ekranie ma również wiele wspólnego z tym, że smak soku nie jest taki sam lub tak dobry jak wtedy, gdy robię ten sam przepis na zimnej wyciskarce do soków.

Jeśli szukasz urządzenia, które stworzyły wspaniały smak, gęsty, odżywczy, długotrwały sok, który można sprzedać z czasem lub przechowywać w lodówce przez kilka dni, to właśnie wyciskarka jest tym, czego szukasz.

Prasa do soków

Sokowirówka hydrauliczna (a czasami pneumatyczna) jest najlepszym rodzajem sokowirówki na rynku, jaki można kupić. Są one jednym potocznie nazywane dwustopniowymi sokowirówkami, ponieważ istnieją dwa etapy w procesie sokowania:

Produkt siekany (nazywany również mieleniem) do konsystencji salsy w kawałkach. Jest to tylko pocięcie produktu na małe kawałki, a nie miejsce ekstrakcji soku. Sok jest powoli ekstrahowany przez wyciskanie miazgi pod ciśnieniem tysięcy funtów.
Możesz zobaczyć termin "sok tłoczony na zimno" rzucany w przemyśle sokowniczym. Tradycyjna prasa do soków jest miejscem, z którego pochodzi określenie "tłoczony na zimno". Prasa do soków jest jedynym typem sokowirówki, który faktycznie zawiera prasę, dlatego też jest to jedyna prawdziwa wyciskarka do soków na zimno. Prawdziwa prasa do wyciskania soku czyni sok najłagodniejszym, najlepiej smakującym, który można wytworzyć przy najmniejszej ilości separacji.

Prasy do soków są w stanie wydobyć z owoców i warzyw jak najwięcej składników odżywczych. Zapewniają również najdłuższy okres przydatności do spożycia (około 3-5 dni, w zależności od składników recepturowych) przy minimalnym wydzieleniu lub podziale składników odżywczych i smaku. Tworzy najczystszy sok z około 99% płynem i mniej niż 0,3% miąższu. Nasze maszyny komercyjne w Goodnature wymagają o wiele mniej czasu na przygotowanie produktu i są znacznie szybsze i łatwiejsze w czyszczeniu w porównaniu z innymi sokowirówkami nastawionymi na konsumenta.

Jest to najdroższy typ sokowirówki na rynku, ale jeśli szukasz najlepszej sokowirówki, która produkuje najwyższej jakości, najlepiej smakujący sok, to ta jest dla Ciebie. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jak wybrać odpowiednią sokowirówkę dla Twojej firmy, przeczytaj nasz blog tutaj. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat naszych wiodących w branży sokowirówek, zapoznaj się z naszymi sokowirówkami Goodnature tutaj!

Ważne jest, aby przed podjęciem decyzji dotyczących gospodarstwa domowego lub firmy zrozumieć różne rodzaje sokowirówek znajdujących się na rynku. Niezależnie od tego, czego szukasz, sokowirówka jest doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu i utrzymanie zdrowego stylu życia.

Komentarze (0)