Pigwa a pigwowiec – czym się różnią? Jakie mają właściwości i co możemy z nich zrobić?
Pigwa a pigwowiec – różnice
Obie rośliny, mimo że pochodzą z jednej rodziny, są całkowicie różne. Co warto na ten temat wiedzieć? Najłatwiej rozróżnić można je po wyglądzie. Pigwa to drzewo, które w polskich warunkach osiąga do 3 metrów wysokości i przypomina nieco gruszę Z kolei pigwowiec to ciernisty krzew nie przekraczający 1,5 m wysokości.
Pigwa a pigwowiec – kwiaty
Różnią je również kwiaty. Pigwa kwitnie bowiem na różowo i biało na przełomie maja i czerwca. Kwiaty przypominają na pierwszy rzut oka kwiaty jabłoni i mają do 5 cm. Natomiast pigwowiec kwitnie na pomarańczowo i czerwono jeszcze przed rozwinięciem się liści. Kwiaty są nie większe niż 2,5 cm. Poza tym pigwa potrzebuje drugiej odmiany kwitnącej do zapylenie kwiatów, w przeciwieństwie do pigwowca Obie rośliny są jednak mocno miododajne.
Pigwa a pigwowiec – owoce
Kolejną różnicą są oczywiście owoce W przypadku pigwy są one żółte i duże, słodkawe i aromatyczne, nieco lepiące i woskowate. Osiągają wagę nawet 1 kg. Smak pigwy po ugotowaniu staje się łagodniejszy. Nasiona z kolei wykazują właściwości trujące, dlatego też w ostatnim czasie popularność pigwy zmalała. Owoce pigwowca są wielkości orzecha włoskiego. Podobnie jak u pigwy są one żółte, ale kwaśne i przydatne do spożycia dopiero po ugotowaniu. Sprawdzają się jako dodatek do herbaty. Dawniej wkładano je też do szaf.
Pigwa – właściwości
Pigwa jest owocem, który w okresie jesienno-zimowym powinien stać się podstawowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem sporą ilość witaminy C i innych witamin, a także pierwiastków wzmacniających odporność organizmu i wspomagających układ odpornościowy.
Uprawa pigwy
Pigwa pospolita (Cydonia oblonga) uprawiana jest od wielu lat przede wszystkim jako roślina ozdobna w sadach czy parkach. Owoce dojrzewają w okresie jesiennym. Są żółte i dość duże, dlatego niekiedy nazywa się je owocami jabłkowymi. Nie nadają się do jedzenia na surowo, bo są twarde i bardzo kwaśne. Sprawdzają się jednak jako składnik wielu przetworów - marmolad, dżemów, kompotów, soków, nalewek czy win. Pigwa niekiedy mylona jest z pigwowcem japońskim (Chaenomeles japonica), ale w tym drugim przypadku owoce są mniejsze i bardziej kwaśne. Doskonale sprawdzają się w nalewkach - pigwówkach.
Pigwa na grypę i przeziębienie
Pigwa zawiera garbniki, pektyny i olejek lotny. Poza tym jest cennym źródłem witaminy C, która skutecznie wzmacnia układ odpornościowy W okresie jesienno-zimowym organizm potrzebuje także zawartych w niej witamin z grupy B. Poza tym owoce pigwy zawierają też związki mineralne (wapń, fosfor, potas, miedź, żelazo, magnez, fosfor), które są potrzebne do wzmacniania organizmu. Dlatego też poleca się spożywanie owoców pigwy w formie soku podczas walki z grypą i przeziębieniem.
Pigwa na dolegliwości układu pokarmowego
Lecznicze działanie mają też nasiona pigwy. Napar z nich przygotowany łagodzi niestrawności, a także zgagę i refluks żołądkowy. Zaleca się jego picie także przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego czy nieżycie żołądka i jelit. Owoce i nasiona pigwy pobudzają trawienie, polecane są więc w diecie odchudzającej. Ponadto wzmacniają wątrobę.
Pigwa - przepisy
Sok z pigwy – na przeziębienie
1 kg owoców należy umyć i pokroić na ćwiartki. Później trzeba usunąć z nich pestki w pokroić w mniejsze plasterki. Tak przygotowane owoce układa się w dużym słoju i zasypuje cukrem (0,5 kg na 1 kg owoców). Taki słoik należy odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni, mieszając jego zawartość raz dziennie. Później syrop przelewa się do mniejszych słoików i pasteryzuje 10 minut. Można do niego dodać odrobinę miodu pszczelego.
Pigwa - przetwory
Pigwa do herbaty – konfitura
Konfitura z pigwy może być jak cytryna dodawana do herbaty. Jak ją przygotować? Należy 1,5 kg owoców obrać i pokroić w mniejsze kawałki (usuwając przy tym pestki). Całość należy gotować w wodzie około 40 minut. Później owoce należy przesypać na patelnię i zasypać je cukrem z dodatkiem cynamonu. Powinny być podsmażane do momentu aż osiągną kolor ciemno pomarańczowy. Taką konfiturę można spożyć od razu lub zapasteryzować na zimę.
Nalewka z pigwy
Składniki:
- 1 kg owoców pigwy
- 1 kg cukru
- 0,5 litra wódki
- 0,5 litra spirytusu
Sposób przygotowania:
Owoce pigwy należy umyć, osuszyć i pokroić na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Później wrzuca się je do dużego słoika i zasypuje cukrem zostawiając na 2 tygodnie w ciemnym miejscu. Po tym czasie powstały syrop zalewa się spirytusem w osobnym słoiku. Całość wymaga jeszcze 2 miesięcy. Z kolei resztę owoców można zalać wódką i po 3 tygodniach przefiltrować. Na końcu oba roztwory łączy się.
Nalewka z pigwowca
Składniki:
- 1,5 kg owoców pigwowca
- 1 l spirytusu
- 1,4 l przegotowanej wody
- ok. 1 kg cukru
Owoce należy umyć i pokroić na małe kawałki. Następnie układa się je w większym słoiku i zalewa spirytusem. Tak przygotowany słój musi odczekać miesiąc. Po tym czasie należy z niego zlać alkohol. Łączy się go z syropem przygotowanym z wody i cukru. Taka mieszanka z powrotem trafia do owoców na kilka dni. Po kilku dniach syrop się zlewa i miesza z alkoholem. Całość można przechowywać nawet przez kilka miesięcy.
Pigwa i pigwowiec w ogrodzie
Różnice między pigwą i pigwowcem są widoczne w ich uprawie. Pigwa lubi miejsca słoneczne i osłonięte od wiatru. Nie jest w pełni odporna na mróz, a więc wymaga przykrycia. Nie jest zbyt wymagająca w kwestii gleby. Wymaga natomiast częstego podlewania. Z kolei pigwowiec jest w zasadzie mrozoodporny, preferuje stanowisko słoneczne lub półcieniste. Jest również roślina odporną na zniszczenie.
Pigwę można co jakiś czas przycinać. Warto usuwać przede wszystkim pędy chore i uszkodzone. W ich miejscu wyrosną nowe. Z kolei pigwowiec formowany jest najczęściej po kwitnieniu, kiedy to usuwa się pędy najstarsze. Owoce pigwy dojrzewają dopiero w październiku, dlatego też niekiedy zbiera się je wcześniej i czeka aż dojrzeją w warunkach pogodowych. Z kolei pigwowiec zbierany może być nawet po pierwszych przymrozkach.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz