20 października 2021 Udostępnij

Powszechny niedobór minerałów, który zwiększa ryzyko raka piersi

U 1 na każde 8 kobiet w USA diagnozuje się raka piersi. Jest to wiodąca forma raka u amerykańskich kobiet i chociaż wskaźniki zachorowań na raka piersi spadają, nadal zabija on około 40 000 kobiet w USA każdego roku.

A co jeśli powiedziałbym ci, że będziesz w stanie zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka piersi po prostu upewniając się, że otrzymujesz wystarczającą ilość pewnego minerału?

Korzyści płynące z jodu

Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Około 60% jodu znajdującego się w organizmie jest przechowywane w tarczycy, co pomaga jej w produkcji i uwalnianiu hormonów, które kontrolują podstawową przemianę materii w organizmie.

Oznacza to, że uzyskanie odpowiedniej ilości jodu zapewnia, że kalorie, które jesz, idą w kierunku produkcji energii, a nie są przechowywane jako tkanka tłuszczowa. Jod pomaga również w trawieniu i wykorzystaniu różnych minerałów, w tym wapnia i krzemu.

Poza korzyściami dla przeciętnego człowieka w zakresie kontroli wagi i poziomu energii, jod jest również niezwykle ważny dla kobiet w ciąży.

Badania wykazały, że kobiety z niskim poziomem hormonów produkowanych przez tarczycę są narażone na ryzyko urodzenia dzieci z opóźnieniami w rozwoju. Dzieje się tak dlatego, że w ciągu pierwszych 10 tygodni po poczęciu płód jest całkowicie zależny od matki, która dostarcza mu hormonów tarczycy.

Te pierwsze 10 tygodni są również bardzo krytyczne dla rozwoju mózgu, co czyni go niezwykle ważne dla matki w ciąży, aby mieć wystarczającą ilość jodu w jej systemie w celu promowania zdrowia tarczycy i produkcji hormonów.

Nie mając wystarczającej ilości jodu w systemie został również powiązany z podwyższonym ryzykiem zachorowania na raka piersi.

Niedobór jodu i ryzyko raka piersi

Naukowcy odkryli, że właściwości zapobiegające rakowi jodu pochodzą z jego bezpośredniej lub pośredniej interakcji z estrogenami.

Chociaż estrogen jest naturalnym i niezbędnym hormonem, został on powiązany ze zwiększonym ryzykiem zachorowania na raka piersi. Fakt, że rak piersi jest tak dużo bardziej powszechne wśród kobiet niż mężczyzn powinny uczynić to oczywiste.

Wielu ekspertów uważa, że estrogen przyczynia się do rozwoju raka piersi ze względu na fakt, że stymuluje podział komórek piersi, jak również jego wpływ na inne hormony, które stymulują podział komórek piersi. Wspiera on również wzrost guzów, które reagują na estrogen.

Naukowcy uważają, że jod jest w stanie pomóc w zapobieganiu ryzyka raka piersi poprzez zmniejszenie proliferacji komórek piersi. Czyni to poprzez zmniejszenie indukowanego estrogenem wzrostu komórek piersi poprzez hamowanie odpowiedzi estrogenu do tych komórek. Zatrzymuje odpowiedź estrogenu poprzez regulację białek zaangażowanych w metabolizm estrogenu i zmniejszenie hamowania inhibitora odpowiedzi estrogenu.

Jedno badanie z Japonii wykazało, że powszechnie spożywane wodorosty, które zawierały dużą ilość jodu, były w stanie powstrzymać guzy raka piersi u szczurów, które je spożywały. Według badań, szczury, które zostały indukowane z rakiem piersi, ale wcześniej spożywały dietę bogatą w jod wodorostów nie miał guzów raka piersi, podczas gdy grupa kontrolna szczurów, które nie spożywały wodorostów miał guzy.

Wodorosty są bardzo powszechną przekąską w Japonii, a ich wysoka ilość spożycia wodorostów może przyczynić się do ich niskiej częstości występowania raka piersi, która jest prawie o połowę mniejsza niż w USA. Japońska kultura używa wodorostów do zawijania sushi, jest to przyprawa, która uzupełnia ich posiłki, a także dodawana do zupy miso. Istnieje wiele sposobów na spożywanie wodorostów.

Według American Thyroid Association, około 40% światowej populacji jest narażone na ryzyko niedoboru jodu. Pomijając wszystkie inne problemy zdrowotne, które się z tym wiążą, niedobór jodu prawdopodobnie oznacza, że jesteś bardziej narażona na ryzyko rozwoju raka piersi niż przeciętna osoba.

Oto kilka objawów niedoboru jodu, na które warto zwrócić uwagę:

  • Ciągłe rozdrażnienie i poczucie przygnębienia Intensywne zmęczenie i uczucie zdenerwowania Niezdolność do koncentracji, słaba pamięć, zamglenie mózgu Ciągłe uczucie zimna, zimne dłonie i stopy Podwyższony cholesterol, niskie ciśnienie krwi, wolniejsze bicie serca Nadmierne wypadanie włosów Skurcze i osłabienie mięśni Wole Nietypowy przyrost masy ciała Niepłodność Szorstka i sucha skóra

W ciężkich przypadkach dzieci, których matki miały niedobór jodu w czasie ciąży, mogą urodzić się z wieloma problemami zdrowotnymi, w tym z upośledzeniem umysłowym i wadami fizycznymi.

Jak zwiększyć spożycie jodu

Jod można znaleźć w dużych ilościach w roślinach morskich i owocach morza, prawdopodobnie ze względu na słone środowisko, w którym żyją. Oto kilka naturalnych źródeł jodu:

  • Sielawa głębokowodna Sardynki Tuńczyk Homar Ostrygi Małże Plamiak Halibut Śledź okoń Łosoś Okoń morski Krewetki

Dla tych, którzy chcą więcej roślinnych źródeł jodu, zjedz kilka z nich:

  • Różne rodzaje wodorostów Dulse Czosnek fasola lima Boćwina szwajcarska Kabaczek letni Nasiona sezamu Rzepa zielona Koper włoski Szpinak

Zwiększenie spożycia jodu nie oznacza tylko rozpoczęcia spożywania większej ilości określonego pokarmu, ale również oznacza, że należy unikać pewnych pokarmów. Jod jest halogenem i jako taki podlega prawu wypierania halogenów.

Oznacza to, że każdy halogen, który waży więcej niż jod, zastąpi lżejszy halogen. 3 halogeny, które są powszechnie spotykane w żywności to chlor, fluor i brom, z których wszystkie są cięższe od jodu. Oznacza to, że aby uzyskać jak najwięcej korzyści z jodu, należy unikać żywności i substancji, które zawierają te 3 inne chlorowce.

Chlor może być pozyskiwany zarówno z żywności, jak i z wody (zwłaszcza z wody w basenie). Niektóre pokarmy o wysokiej zawartości chloru należą do rodziny kapustowatych i rzodkiewkowatych. Należą do nich kapusta, kalafior, brukselka, pomidory, ziemniaki, bakłażany i papryka.

Chociaż wiele źródeł jodu zawiera dużo chloru, takich jak sól morska, chlor z tych źródeł nie jest tak biodostępny, zapewniając, że nie jest konkurencją dla trawienia jodu.

Powszechnie wiadomo, że fluor (fluorki) jest wprowadzany przez rząd do wszystkich naszych publicznych źródeł wody. To sprawia, że unikanie spożywania fluoru jest dość trudne, jednak nie jest niemożliwe.

Jednym ze sposobów na uniknięcie fluoru w wodzie jest kupowanie wody źródlanej, ponieważ większość marek wody źródlanej zawiera bardzo niskie ilości fluoru. Jeśli jednak nie masz ochoty płacić za swoją wodę, możesz kupić urządzenie do destylacji wody. Destylacja wody usunie większość, jeśli nie wszystkie, fluorki.

Brom można znaleźć w wielu różnych źródłach żywności, począwszy od pieczywa i mąki, które zawierają "spulchniacze ciasta", po napoje bezalkoholowe, takie jak Mountain Dew, Fresca i Gatorade w postaci bromowanych olejów roślinnych. Brom jest również używany w pestycydzie (bromek metylu), który jest stosowany głównie na truskawkach uprawianych w Kalifornii.

Podsumowując, zwiększenie spożycia jodu może korzystnie wpłynąć na Twoje zdrowie na wiele sposobów, z których jednym z najważniejszych jest zmniejszenie ryzyka zachorowania na raka piersi. Jeśli u Ciebie lub kogoś z Twojej rodziny zdiagnozowano raka piersi, postaraj się jak najszybciej zwiększyć spożycie jodu, aby zmniejszyć swoje ryzyko.

Dowiedz się więcej na: http://wyciskarkiranking.pl

Komentarze (0)