Zielona kawa
Choć zielonej kawie poświęca się coraz więcej uwagi, nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, że mówiąc o niej mamy na myśli niepalone ziarna kawy Robusta – zarówno dojrzałe, jak i niedojrzałe. Taka jej produkcja sprawia, że kawa zawiera więcej związków nielotnych, a także kwas chlorogenowy uważany za przełom w odchudzaniu.
Zielona kawa a odchudzanie
Naukowcy potwierdzają, że można mówić dziś otwarcie o skuteczności ekstraktu z zielonej kawy jako tego, który jest w stanie zredukować masę ciała pacjenta. Nie byłoby to możliwe, gdyby nie zawarty w niewypalonych ziarnach kwas chlorogenowy. To właśnie on przyczynia się do zmniejszenia absorbcji glukozy ze spożywanych przez nas pokarmów, działanie to zostało przy tym potwierdzone zarówno w odniesieniu do ludzi zdrowych jak i diabetyków. Inne badania potwierdziły, że osoby, którym podawano kwas chlorogenowy traciły na wadze blisko 5,5 kilograma, podczas gdy pacjenci z grupy kontrolnej w analogicznym okresie notowali utratę wagi wynoszącą około 1,7 kg. Co ciekawe, nie ma dowodów na to, aby kwas ten wspierał pacjentów poddających się diecie wysokotłuszczowej, jeśli więc chcemy schudnąć dzięki zielonej kawie, powinniśmy dążyć do redukcji podaży tłuszczu w stosowanej przez nas diecie.
Zielona kawa kontra rak
Kwas chlorogenowy zaliczany jest do polifenoli, jest więc znakomitym przeciwutleniaczem. Jednym z jego nadrzędnych zadań jest neutralizacja wolnych rodników, radzi sobie jednak również z metalami ciężkimi. Coraz częściej mówi się również o tym, że może on opóźniać proces powstawania komórek nowotworowych zwłaszcza, jeśli mamy do czynienia z jego wczesnym etapem. Okazuje się przy tym, że może być on skuteczniejszy niż kwas askorbinowy, o zielonej kawie coraz częściej mówi się więc jako o produkcie, który może nas uchronić przed rakiem.
Wolne rodniki pojawiają się w naszym organizmie również jako konsekwencja intensywnego wysiłku fizycznego, warto więc zwrócić uwagę na to, że zielona kawa jest w stanie wpływać korzystnie na tempo, w jakim nasz organizm się regeneruje. Ma też właściwości przeciwzapalne, pijąc ją regularnie można mieć więc pewność, że kwas chlorogenowy wzmocni układ odpornościowy natychmiast po aktywności fizycznej, a więc wtedy, gdy jest to najbardziej potrzebne.
Zielona kawa a profilaktyka chorób
Kwas chlorogenowy może wpływać na zwiększenie produkcji przeciwciał, które wpływają na naszą odpornością, gdy zaś występuje w połączeniu z innymi kwasami, ma nie tylko działanie żółciopędne, ale również żółciotwórcze. Dzięki temu jest cennym wsparciem dla wątroby, którą może skutecznie chronić.
Innym polifenolem, który wchodzi w skład zielonej kawy i zasługuje na nasze zainteresowanie jest kwas salicylowy. Ten ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwzapalne. Często pojawia się też w połączeniu z kwasem galusowym i gentyzynowym, może więc niszczyć nie tylko bakterie, ale i wirusy.
Zielona kawa – jak przygotować?
Przepis na napój powstający z zielonej kawy nie jest skomplikowany. Ziarna kawy powinny zostać rozgniecione w moździerzu, a następnie zmielone w młynku mechanicznym. Dwie czubate łyżeczki kawy muszą zostać zalane wrzątkiem, sam proces zaparzania ma zaś trwać przez około 10 minut. Najlepiej sięgać po zieloną kawę dwa razy dziennie wypijając jej filiżankę na około pół godziny przed planowanym posiłkiem. Co ważne, tylko od nas zależy to, jak będzie ona doprawiana. Można ją posłodzić, dodać do niej cynamon albo posypać kardamonem.
Oczywiście, sam smak niepalonej kawy może być odbierany jako specyficzny – dopóki się więc do niego nie przyzwyczaimy z powodzeniem możemy mieszać kawę zieloną i tradycyjną.
Dlaczego warto pić zieloną kawę?
Zielona kawa to napój, po który warto sięgać przede wszystkim dlatego, że charakteryzuje się wieloma pozytywnymi właściwościami atrakcyjnymi zwłaszcza z punktu widzenia osób aktywnych fizycznie. Okazuje się przy tym, że jest ona w stanie wspierać proces pozbywania się tkanki tłuszczowej, a jednocześnie redukuje tak zmęczenie fizyczne, jak i stan ociężałości fizycznej. Filiżanka zielonej kawy pobudza organizm do działania i wspiera jego metabolizm.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz