
Pierzga pszczela – odkryj jej dobroczynne właściwości
O tym, że miód jest produktem niezwykle korzystnym dla naszego organizmu wie chyba każdy. Od bardzo dawna mówi się, że ma on wiele pozytywnych działań i właściwości, przez co jego regularne spożywanie jest polecane każdemu, kto chce skutecznie dbać o swój organizm. Warto jednak pamiętać, że miód to nie wszystko, co mogą nam zaoferować pszczoły i co doskonale wpływa na nasze zdrowie. Doskonałym przykładem jest tutaj pierzga pszczela - produkt, który staje się coraz popularniejszy, jego zalety docenia coraz więcej ludzi i trudno jest się temu dziwić.
Czym jest pierzga pszczela?
Pierzga to pyłek kwiatowy, przetworzony przez pszczoły. W pierwszej kolejności służy on jako pokarm dla samych pszczół, przede wszystkim dla matki i jej młodych. Pszczoły proces produkcji pierzgi zaczynają jeszcze na samym kwiatku, kiedy zwilżają pyłek. Następnie transportują go do ula – natura wyposażyła je w tym celu w specjalny koszyczek, znajdujący się przy odnóżach. Zwykłe pszczoły odżywiają się zazwyczaj samym pyłkiem. Jest to bardzo ciekawe, bowiem badania wykazały, że pszczoły odżywiające się pierzgą są znacznie zdrowsze i żyją dłużej niż te, dla których pożywieniem jest jedynie zwykły, nieprzetworzony pyłek. Pokazuje to, że pierzga posiada wiele wartości odżywczych ważnych dla każdego żywego organizmu.
Pierzga jest jednym z produktów pszczół; nie należy jednak mylić jej z miodem – sam miód należy do jej składników, razem z pyłkiem kwiatowym i śliną pszczół. Wszystkie te składniki są ubijane w charakterystycznych komorach gniazda; owady wiedzą jednak, że pierzga nie nadaje się do spożywania od razu po zmieszaniu składników. W temperaturze około 30 C panującej w gnieździe odpowiednio ubite ze sobą składniki przechodzą proces fermentacji mlekowej. Polega on na rozpadzie białka na peptydy oraz aminokwasy. Zwiększa się dzięki temu ilość cukrów prostych oraz kwasu mlekowego – ten ostatni sprawia, że produkt ma długą żywotność i praktycznie się nie psuje. W czasie tego procesu pierzga nabiera wielu istotnych właściwości, dzięki którym staje się produktem tak korzystnym dla naszego zdrowia.
Pierzga i jej właściwości zdrowotne
Pierzga pszczela zawiera mnóstwo składników, które są niezwykle istotne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Pod tym względem można ją porównać do pyłku kwiatowego, choć z powodu kilku istotnych cech jest korzystniejsza dla naszego zdrowia. Przede wszystkim zawiera ona specjalne enzymy i pozbawiona jest obecnej w pyłku otoczki – sprawia to, że wszystkie znajdujące się w niej składniki są znacznie lepiej przyswajalne przez nasz organizm. Pierzga jest przede wszystkim bogatym składnikiem wielu witamin: C, PP, K, E, H, D oraz witamin z grupy B. Nie brakuje w niej również minerałów. W dużej ilości występuje tu magnez i żelazo, a także fosfor, potas i sód. Z powodu tak bogatego składu pierzga może wpływać na nasz organizm na wiele różnych sposobów.
Pierzga pszczela - zastosowanie
Jest to przede wszystkim doskonały środek profilaktyczny, który znacznie wzmocni naszą odporność i uchroni nas przed wieloma chorobami. Zalecana jest również osobom pracującym umysłowo – zawarte w niej składniki poprawiają pracę mózgu i zapewniają lepszą koncentrację oraz pamięć. Pierzga jest ważnym produktem stosowanym w apiterapii, czyli leczeniu różnych chorób poszczególnymi produktami pochodzenia pszczelego. Wykorzystuje się tu wiele produktów, takich jak miód czy właśnie pierzga. Cieszy się ona szczególnym uznaniem w leczeniu dolegliwości żołądkowych i chorób jelit, bowiem ma doskonały wpływ na poprawne funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Ma również zbawienny wpływ na naszą wątrobę: poprawia jej działanie i pomaga w leczeniu licznych dolegliwości. Może być stosowana profilaktycznie przy chorobach serca, bowiem wzmacnia ona cały układ krwionośny. W apiterapii jest ona wykorzystywana również przy leczeniu niektórych zaburzeń psychicznych. Poprawia funkcjonowanie mózgu i pobudza nas do sprawnego myślenia. Może być dobrym dodatkiem do leczenia depresji czy różnego rodzaju stanów lękowych.
Pierzga pszczela – dawkowanie
Nawet tak cenny dla naszego organizmu produkt jak pierzga musi być dawkowany we właściwy sposób – w nadmiarze wszystko może być dla nas szkodliwe. W przypadku pierzgi przedawkowanie jest raczej nieosiągalne i nie wykazano żadnych efektów przyjęcia zbyt dużej dawki; niemniej jednak warto przestrzegać zalecanych ilości. W przypadku osób dorosłych przyjmuje się zazwyczaj dawkę 30 – 40 gramów pierzgi dziennie. Można przyjmować ją w formie nieprzetworzonej lub rozpuścić w wodzie i odczekać kilka godzin – tak przygotowany napój wzmocni nasz organizm i pobudzi go do działania.
Pierzga w miodzie
Pierzgę cechuje charakterystyczny lekko kwaskowaty smak. Zdecydowanie nie jest tak słodka jak miód. Można ją dawkować na wiele sposobów: w wersji 'saute' prosto z opakowania (zaleca się wtedy powolne ssanie granulek), przygotowując roztwór wodny (koniecznie z wody przygotowanej) lub też mieszając z miodem, który nie tylko wzmacnia korzystne działania pierzgi, ale również korzystnie wpływa na jej walory smakowe.
Zobacz również
Komentarze (0)
VJeśli kiedykolwiek czułeś, że świat nagle kręci się wokół ciebie, być może doświadczyłeś zawrotu głowy. Objawy mogą pojawić się szybko i bez ostrzeżenia. Możecie również zauważyć dzwonienie w uszach i problemy z widzeniem. Być może ucieszysz się wiedząc, że istnieją...
V Nerki to dwa organy w kształcie fasoli, które znajdują się przy mięśniach grzbietowych w górnej części jamy brzusznej. Dwie nerki siedzą naprzeciwko siebie po obu stronach kręgosłupa. Prawa nerka znajduje się nieco niżej niż lewa, aby umożliwić umieszczenie wątroby. Nerki...
VDla twojego zdrowia, każda infekcja jest zagrożeniem. I za każdym razem odpowiedzialny jest bardzo konkretny wróg. W takich przypadkach twój organizm musi wyeliminować szczep (lub kilka z nich) bakterii, wirusów lub grzybów, a jego zwyczajowym sposobem jest uruchomienie systemu...
Zostaw komentarz