30 listopada 2020 Udostępnij

Botwinka

Botwinka to jeden z charakterystycznych elementów kuchni polskiej, ale nie tylko, bo przewija się również na stołach naszych wschodnich sąsiadów. Przez jednych uwielbiana przez innych znienawidzona ma jednak wiele zalet. Botwinka ma wyjątkowy smak, jest bardzo dietetyczna, bogata w witaminy i składniki mineralne, dzięki przyrządzaniu jej z buraków, a także głęboki kolor, który syci oczy. Botwinka wskazana jest do spożycia kobietom w ciąży, osobom borykającym się z problemami z trawieniem, często zapadającym na infekcje, a także chcącym oczyścić organizm. Zalet płynących ze spożywania botwinki jest naprawdę wiele, a czym jest właściwie owa botwinka?

Warto wiedzieć, że botwinka była spożywana już w starożytności, bo jej dobroczynny wpływ i zachęcający smak odkryto już w IV w. p.n.e.! Podczas przygotowywania i spożywania botwinki niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej właściwości korzystnych dla organizmu. Botwinka spożywana jest częściej w ramach urozmaicenia w kuchni, jednak niesie ze sobą również wiele korzyści dla naszego zdrowia. A czym właściwie jest botwina? To młode liście i korzenie buraka ćwikłowego, które mogą być przygotowywane na różne sposoby. Najczęściej spotka się botwinę jako chłodnik, zupę podawaną z jajkiem lub w formie sałatki. Same buraki mają bardzo dużo cennych witamin i ich spożycie jest korzystne dla zdrowia, a w połączeniu z liśćmi to prawdziwa bomba witaminowa. Botwinka zawiera dużo żelaza, wapnia i witamin, dzięki czemu z powodzeniem może być polecana osobom cierpiącym na anemię, a także przeziębionym, gdyż buraki mają działanie antyseptyczne i ułatwiają odkrztuszanie. Botwinka pomaga także osobom cierpiącym na choroby i schorzenia takie jak depresja, nerwica czy długotrwały stres.  Zawarty w botwince kwas foliowy łagodzi nerwy, a także jest wskazany dla kobiet w ciąży, gdyż pomaga w zapobieganiu wadom cewy nerwowej u noworodków. Kwas foliowy warto jednak spożywać także po ciąży, gdyż jest odpowiedzialny za wzrost i rozwój praktycznie wszystkich komórek w organizmie.

Botwinka – przepis

Przepisów na botwinkę jest wiele. Jeśli nie dysponujemy domowym przepisem na botwinkę, który pozostał w pamięci naszym babć i mam, to warto sięgnąć po przepisy dostępne w internecie. Każdy przepis jest nieco inny ze względu na regionalną specyfikę czy własne upodobania. Botwinkę należy gotować w dużej ilości wody. Po pewnym czasie warto ją odlać, aby pozbyć się niekorzystnych dla organizmów szczawianów. Szczawiany występują popularnie także w szczawiu, jednak ich działanie jest skutecznie neutralizowane poprzez śmietanę, ugotowane jajka lub mleko (szczawiany wypłukują wapń z kości, dlatego należy go uzupełniać poprzez dodatek produktów z dużą zawartością białka). Botwinka jest niezwykle prosta w gotowaniu, a cały proces razem z przygotowaniem zajmuje około godziny. Aby wszystko poszło sprawnie warto od razu przygotować wszystkie składniki. Do zupy konieczna będzie botwinka, ziemniaki, marchewka, koperek oraz kilka kropli cytryny, śmietanka 30% w celu zagęszczenia i zneutralizowania szczawianów oraz przyprawy takie jak sól i pieprz. Botwinkę razem z koperkiem należy umyć pod bieżącą wodą, tak samo trzeba postąpić z pozostałymi warzywami. Następnie należy obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, a marchewkę w plasterki. Pokrojone warzywa należy wrzucić do garnka i smażyć w niewielkiej ilości masła przez 10 minut. W tym czasie należy przygotować botwinkę tj. posiekać liście i pokroić buraki na mniejsze kawałki. Wielkość części zależy od osobistych upodobań i i wielkości bulw. Tak przygotowaną botwinkę należy wrzucić do pozostałych warzyw i zalać bulionem. Zupę należy gotować jeszcze 20 minut pod przykryciem i na wolnym ogniu. Po tym czasie należy dodać dodatkowe składniki, takie jak kilka kropel cytryny, sól i pieprz oraz koperek. Po wszystkim zupa jest już prawie gotowa, można ją jeszcze jedynie delikatnie zabielić przy pomocy śmietany i mąki lub samej śmietany. Można ją również pozostawić bez zabielania dzięki czemu będzie delikatniejsza.

Botwinka z ziemniakami

Botwinkę warto przygotować razem z ziemniakami, dzięki czemu będzie bardziej sycąca. Ziemniaki mogą również nieco neutralizować za mocny smak odczuwany przez niektóre osoby.

Botwinka z jajkiem

Do gotowej botwinki warto podać również ugotowane jajko. Dzięki niemu zneutralizujemy szczawiany, a także zyskamy lepszy smak. Niektóry wolą pokroić drobno jajko, inni zaś preferują rozkroić je jedynie na 2 części.

Botwinka – chłodnik

Aby przygotować chłodnik z botwinki należy postępować podobnie jak w przypadku jej klasycznej wersji, z tym że sam proces gotowania składników jest krótszy i trwa około 12 minut, a do chłodnika nie dodaje się już ziemniaków i marchwi. Botwinkę należy drobno pokroić, a do zagotowanego bulionu dodać jedynie buraczki. Następnie należy gotować je przez około 7 minut, a 2 minuty przed wyłączeniu gazu dodać liście i korzonki. Później należy dodać ocet i sok z cytryny i gotować chłodnik jeszcze przez minutę. Przygotowaną potrawę należy ostudzić i dodać do niej kefir. Następnie należy wstawić chłodnik do lodówki, a później podawać z koperkiem, rzodkiewką i jajkiem.

Botwinka kcal

Botwinka przygotowana w opisany wyżej sposób zawiera około 80 kcal w 100 ml zupy, dzięki czemu z powodzeniem może być spożywana przez osoby na diecie. Botwinka nie jest jednak wskazana dla cukrzyków, gdyż posiada wysoki indeks glikemiczny. Na rzecz mniejszej kaloryczności można zrezygnować z zagęszczania zupy śmietaną i mąką.

Komentarze (0)