
Ksylitol, czyli zdrowy cukier brzozowy
Cukier jest jednym z podstawowych składników diety każdego z nas. Powszechnie stosujemy go w naszej kuchni, i to na wiele różnych sposobów. Od słodzenia kawy czy herbaty aż po przygotowywanie słodkich wypieków – bez cukru nasza sztuka kulinarna z pewnością byłaby o wiele uboższa. Trzeba jednak pamiętać o tym, że cukier mimo wszystko wcale nie jest tak korzystny dla naszego zdrowia jak zwykło się uważać.
Jeszcze całkiem niedawno w społeczeństwie funkcjonował pewien mit głoszący, że "cukier krzepi". Uważano, że duża ilość cukru dodaje energii i sprawia, że jesteśmy zdrowsi. Dawno już jednak udowodniono, że nie ma to niczego wspólnego z rzeczywistością. Zbyt duża ilość cukru w naszej diecie może powodować mnóstwo problemów zdrowotnych. Przyczynia się to przede wszystkim do nadwagi, która sama niesie ze sobą wiele zagrożeń. Otyłość to przecież choroby serca i zwiększone ryzyko zawału lub udaru mózgu.
Ponadto cukier w dużych ilościach wcale nie powoduje zastrzyku energii, jak zwykło się uważać. Przeciwnie, po chwilowym wzroście energii następuje znaczny jej spadek, przez co ostatecznie czujemy się jeszcze bardziej zmęczeni i pozbawieni sił. Cukier źle wpływa również na wiele innych obszarów naszego organizmu – szczególnie na zęby, które pod wpływem jego działania mogą szybko się psuć. Wszystko to nie oznacza jednak, że mamy całkowicie rezygnować ze wszystkich słodkości w naszej kuchni. Istnieje jednak wiele znacznie zdrowszych produktów, które mogą być alternatywą dla tradycyjnego cukru. Doskonałym przykładem jest tu xylitol, cukier brzozowy.
Czym jest ksylitol?
Ksylitol to produkt zaliczany do alkoholi cukrowych. Na poziomie chemicznym stanowi on mieszaninę cząsteczek cukru z cząsteczkami alkoholu. Jego działanie pobudza receptory na ludzkim języku, które odpowiedzialne są za odczuwanie słodkich smaków. Powszechnie występuje w przyrodzie – można znaleźć go w wielu owocach, choć w większości przypadków raczej w niewielkich ilościach. Wytwarza go również ludzki organizm; stanowi on produkt niektórych procesów metabolicznych.
Ksylitol a indeks glikemiczny
Ksylitol jest doskonałą propozycją dla każdego, kto lubi cieszyć się słodkim smakiem ale jednocześnie chce dbać o swoje zdrowie. Włączeniem go do swojej diety powinni zainteresować się przede wszystkim osoby cierpiące na cukrzycę. Posiada on znacznie niższy indeks glikemiczny niż standardowa sacharoza, dzięki czemu nie sprawia żadnego zagrożenia przy takich dolegliwościach. Nie zwiększa on również ryzyka zachorowania na cukrzycę, przez co jest to jedna ze zdecydowanie najzdrowszych alternatyw dla tradycyjnego cukru.
Cena ksylitolu
Ksylitol jest obecnie bardzo łatwo dostępny – bez problemu możemy go kupić w wielu sklepach czy chociażby przez internet. Jego wielką zaletą są niewątpliwie dość niskie ceny. Za kilogram cukru brzozowego nie zapłacimy zwykle więcej, niż około 30 zł. Warto uważać na to, aby kupować wyłącznie dobre produkty pochodzące od sprawdzonych producentów. Jedynie dzięki temu będziemy mieli pewność, że są one dla nas faktycznie zdrowe.
Ksylitol a odchudzanie
Nie od dziś wiadomo, że tradycyjny cukier nie jest zbyt wskazany dla osób, które chcą skutecznie się odchudzać. Jest dość kaloryczny i powoduje odkładanie się w organizmie tłuszczu, przez co jego nadmiar może poważnie zaszkodzić naszej sylwetce. Ksylitol stanowi świetne rozwiązanie dla osób dbających o linię. Nie tuczy i jest znacznie mniej kaloryczny, dzięki czemu bez przeszkód można go włączyć do swojej diety.
Wpływ ksylitolu na zęby
Kolejnym atutem cukru brzozowego jest fakt, że nie stanowi on zagrożenia dla naszych zębów. Jak wiadomo, zwykła sacharoza może w nadmiarze poważnie uszkodzić uzębienie i zwiększyć ryzyko groźnych chorób jamy ustnej. W przypadku ksylitolu ten problem praktycznie nie istnieje, bowiem cukier ten jest zbudowany z zupełnie innych cząsteczek, które nie są groźne dla ludzkich zębów. Udowodniono nawet, że może on odbudowywać szkliwo i wpływać korzystnie na stan naszego uzębienia.
Zastosowania ksylitolu
Ksylitol może być powszechnie wykorzystywany w naszej kuchni, jako zamiennik tradycyjnego cukru. Ponadto często korzysta się z niego w szeroko pojętym przemyśle. Stanowi między innymi ważny składnik wielu gum do żucia oraz cukierków. Warto kupować takie słodycze, bowiem pomimo słodkiego smaku nie są one tak groźne dla zębów ani dla naszej sylwetki.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz