Produkty zakwaszające i alkalizujące organizm
Produkty zbożowe, żywność przetworzona i wszystko to, co zawiera dużo cukru (słodkie napoje, słodycze) zakwaszają nasz organizm. Równoważenie kwasów w naszym organizmie polega na czerpaniu minerałów z tkanek, jednak przy złej diecie ilość minerałów staje się niewystarczająca i zaczynamy niszczyć swoje ciało. Powodem są najczęściej zakwaszające produkty, które dominują w naszym jadłospisie.
Krótkotrwałe spożywanie produktów kwasowych nie jest niczym złym, gdyż organizm samoistnie zacznie wprowadzać równowagę kwasową poprzez pobieranie mikroelementów z naszych tkanek, np. wapnia, sodu lub potasu. Taka sytuacja niestety nie może się powtarzać zbyt często, gdyż w końcu zacznie brakować tych pierwiastków w naszym organizmie, co w bezpośredni sposób przyczynia się do demineralizacji tkanek. Skutkiem tego procesu może być osteoporoza, odwapnienie organizmu, łamliwość zębów i paznokci, próchnica zębów, choroba wieńcowa, miażdżyca, wylewy, problemy z wątrobą, nerkami, włosami… W najgorszych przypadkach nawet zmiany nowotworowe.
Warto znać zatem wroga, a oto lista tych produktów, które są wysoko kwasotwórcze (ich pH mieści się w przedziale od 5 do 5.9 pH):
- Mięso i wędliny (zwłaszcza wieprzowina)
- Cukier i wszystkie produkty, które go zawierają (szczególnie słodkie napoje)
- Słodziki
- Biała mąka pszenna i wszystkie produkty ją zawierające
- Biały ryż
- Żółte sery
- Kawa
- Czarna herbata
- Kakao, czekolada
- Sól
Do produktów średnio kwasotwórczych, czyli takich, których pH mieści się w przedziale od 6 do 6.9 zaliczamy:
- Ryby
- Jaja
- Chleb żytni
- Płatki zbożowe
- Pełnoziarnisty makaron
- Ryż brązowy
- Orzeszki ziemne
- Kiwi
Produkty żywieniowe, które są kwasotwórcze w niewielkim stopniu to:
- Twaróg
- Orkisz i wszystkie produkty orkiszowe
- Kasza gryczana
- Makaron sojowy
- Orzechy laskowe i orzechy nerkowca
- Otręby
- Fruktoza
Inne źródła kwasowości w naszym organizmie:
- melasy i przetworzone mieszanki miodów pszczelich (zwłaszcza te spoza Europy)
- potrawy smażone na głębokim oleju
- oleje rafinowane (słonecznikowy, sojowy, palmowy)
- część roślin strączkowych (soja, groch)
- obrane ziemniaki
- część owoców (jagody, śliwki, żurawina)
- każdy alkohol!
- Tytoń
- Leki
- Stres
Pamiętajmy o tym, że idealna dieta powinna składać się w 80% z produktów o odczynie obojętnym i zasadowym, a tylko w 20% z produktów kwasotwórczych! Niestety, bardzo często współczesna dieta ma proporcje odwrotne. Dominuje mięso, nabiał i produkty przetworzone pełne chloru, fosforu i siarki, a brakuje nam warzyw i owoców, które bogate są w życiodajny wapń, sód, potas i magnez…
Oto lista produktów obojętnych odczynnikowo (pH = 7):
- Świeże masło
- Śmietana
- Serwatka
- Jogurty naturalne
- Oleje pochodzenia roślinnego
Produkty, które są wysoko zasadotwórcze (pH od 8.1 do 9) to:
- Bakłażan, dynia, cukinia, ogórek, sałata liściasta, szpinak, botwina, czarna rzodkiew
- Kiwi, arbuz, ananas, daktyle, figi, rodzynki
- Świeżo wyciskane soki bez cukru
- Prawdziwki, kurki
Średniozasadotwórcze produkty (pH między 7.1 a 8) to:
Burak, brokuł, kapusta, marchew, seler, pomidor, chrzan, fasolka szparagowa, kalarepa, szczaw, por, gotowany szpinak
Banany, brzoskwinie, mandarynki, cytryna, pomarańcze, maliny, truskawki, awokado, winogrona
Słabozasadotwórcze produkty (pH do 7) to:
- Kalafior, cebula, roszponka, kiełki pszenicy i orkiszu
- Wiśnie, czereśnie, jabłka, gruszki, śliwki
- Zielona herbata
- Migdały
- Maślanka
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz