
Makaron? Na zdrowie!
Makaron orkiszowy
Gdybyśmy oceniali jedynie jego walory wizualne, musielibyśmy zgodzić się z tym, że makaron orkiszowy nie należy do najpiękniejszych. Nie można jednak nie zgodzić się z tym, że brązowy kolor przestaje być przeszkodą, gdy pomyśli się o walorach prozdrowotnych tego makaronu. Nie tylko wspomaga on układ odpornościowy, ale również dostarcza organizmowi błonnik i białko. Co więcej, sięgać mogą po niego nawet diabetycy.
Oczywiście, jeśli chcemy cieszyć się jego smakiem, musimy zwracać uwagę na sposób, w jaki się go przygotowuje. Najpoważniejszym błędem wydaje się w tym kontekście przegotowanie makaronu, należy więc podawać go w momencie, w którym jest jeszcze jędrny i sprężysty. Ocena jego zdatności do jedzenia jest najłatwiejsza, gdy wyłowimy jedną nitkę, a następnie przekroimy ją na pół. Jeśli w środku pojawi się nieco ciemniejsza kropka, oznacza to, że makaron należy jeszcze przez jakiś czas gotować. Warto pamiętać tez o tym, że makaron orkiszowy ma dość specyficzny, lekko orzechowy smak.
Makaron orkiszowy – właściwości zdrowotne
Makaron orkiszowy zwraca na siebie uwagę przede wszystkim dlatego, że jest bogaty w białko, błonnik oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Można jednak sięgać po niego również ze względu na bogactwo minerałów (w tym żelaza, potasu i wapnia) oraz witamin (witamina PP, witaminy z grupy B). Jego regularne spożywanie może przyczynić się nawet do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Orkisz – wpływ na zdrowie
Orkisz to rozwiązanie, które sprawdza się zarówno wówczas, gdy spada nasza odporność, jak i wtedy, gdy zaczyna brakować nam energii. Jest zatem idealny w okresie jesienno-zimowym, gdy aura nie wpływa na nas korzystnie. Delikatny, orzechowy posmak sprawia, że makaron można podawać z warzywami korzeniowymi, orzechami włoskimi, prażonymi migdałami oraz ziarnami słonecznika. Znakomicie sprawdza się też w otoczeniu pomidorków koktajlowych, pesto z bazylii oraz sosu z pomidorów z dodatkiem soczewicy.
Makaron kukurydziany
Ten specyficzny, żółty makaron powstaje z mąki kukurydzianej. Ta zawiera w swoim składzie imponującą ilość błonnika, jest przy tym bogata w witaminy E, B oraz A. Jeśli doda się do tego i to, że jest ona cennym źródłem magnezu i potasu, a do tego nie zawiera glutenu, jasnym stanie się, dlaczego cieszy się tak dużym uznaniem.
Makaron sojowy
Makaron sojowy może budzić pewne zaskoczenie, okazuje się bowiem, że wcale nie otrzymujemy go z soi. W jego składzie dominuje skrobia z fasoli mung nie tylko bogata w białko, ale i uboga w tłuszcz. Makaron sojowy to długie, przeźroczyste nitki, które nie zawierają glutenu, a jedną z jego największych zalet jest to, że wcale nie wymaga gotowania nadając się do spożycia natychmiast po zalaniu go wrzątkiem. Zwykle podaje się go z daniami kuchni azjatyckiej, nic przy tym nie stoi na przeszkodzie temu, aby podsmażyć go na oleju.
Makaron Soba
Soba to makaron powstający z połączenia mąki pszennej i gryczanej. Jest bogaty w białko, witaminę PP i B1 oraz przeciwutleniacze, ma też charakterystyczny orzechowy posmak. Sprawdza się zwłaszcza jako dodatek do zup i sosów.
Makaron gryczany
Makaron gryczany nie zawiera glutenu, często jest więc polecany jako zdecydowanie zdrowszy odpowiednik klasycznego makaronu. Może być stosowany zarówno przez chorych na celiakię, jak i przez osoby na diecie niskobiałkowej. Jego zaletą jest delikatny smak oraz krótki czas przygotowania, zwykle nie trzeba bowiem czekać na niego dłużej niż sześć minut. W stu gramach mieści się zaledwie 350 kalorii i aż 2 gramy błonnika. Ma też znacznie więcej magnezu i potasu niż klasyczny makaron. Można po niego sięgać nawet, jeśli obawiamy się zakwaszenia organizmu.
Makaron ryżowy
Makaron ryżowy powstaje z wykorzystaniem mąki ryżowej i zwraca na siebie uwagę już choćby dlatego, że nie wymaga gotowania. Nie tylko nie zawiera konserwantów, ale jest też wolny od sztucznych barwników. Jest też produktem lekkostrawnym.
Makaron ryżowy – właściwości
Jego powstanie jest możliwe dzięki zmieszaniu wody i mąki ryżowej, choć jego składnikami bywają często także tapioka i mąka kukurydziana. Jest na tyle lekki, że można go spożywać nie obawiając się o przyrost wagi, niska zawartość tłuszczu idzie zaś w parze ze sporymi ilościami soli mineralnych, witamin oraz białka. To także wartościowe źródło węglowodanów złożonych nie tylko dodających energii, ale i poprawiających samopoczucie. Organizm trawi go dość wolno, co sprawia, że nasze poczucie sytości utrzymuje się przez dłuższy czas.
Makaron ryżowy – cena
Makaron ryżowy najczęściej przyjmuje postać cienkich nitek, choć problemem nie jest dziś również zakup rurek lub wstążek. Co ważne, jest nie tylko smaczny i niskokaloryczny, ale i niedrogi. 200 gramów produktu to na ogół wydatek 6 złotych, a ponieważ producentów makaronu tego typu jest wielu, w sprzedaży znajdziemy zarówno jego tańsze, jak i droższe odpowiedniki.
Makaron ryżowy – przepisy
Makaron ryżowy to produkt, który nie wymaga gotowania, jeśli więc zalejemy go wrzącą wodą, już po kilku minutach będzie można przystąpić do jedzenia. Znakomicie komponuje się z warzywami, kurczakiem i owocami morza.
Zobacz również
Komentarze (0)
VJeśli kiedykolwiek czułeś, że świat nagle kręci się wokół ciebie, być może doświadczyłeś zawrotu głowy. Objawy mogą pojawić się szybko i bez ostrzeżenia. Możecie również zauważyć dzwonienie w uszach i problemy z widzeniem. Być może ucieszysz się wiedząc, że istnieją...
V Nerki to dwa organy w kształcie fasoli, które znajdują się przy mięśniach grzbietowych w górnej części jamy brzusznej. Dwie nerki siedzą naprzeciwko siebie po obu stronach kręgosłupa. Prawa nerka znajduje się nieco niżej niż lewa, aby umożliwić umieszczenie wątroby. Nerki...
VDla twojego zdrowia, każda infekcja jest zagrożeniem. I za każdym razem odpowiedzialny jest bardzo konkretny wróg. W takich przypadkach twój organizm musi wyeliminować szczep (lub kilka z nich) bakterii, wirusów lub grzybów, a jego zwyczajowym sposobem jest uruchomienie systemu...
Zostaw komentarz