13 listopada 2021 Udostępnij

Jedz czereśnie, aby zmniejszyć ataki podagry i stany zapalne stawów

Ostatnia aktualizacja 10 SEP 2017 r.

Bolesne, sztywne i zapalne stawy to kilka charakterystycznych objawów podagry, która jest rodzajem zapalenia stawów, które zazwyczaj, ale nie zawsze, zlokalizowane jest na wielkim palcu u nogi.

Kiedy dochodzi do ataku podagry, ból może być wyniszczający, a cierpiący na niego często opisują go jako przypalanie płomieniem lub przebijanie gorącym pogrzebaczem.

Objawy podagry zwykle ustępują w ciągu trzech do 10 dni, a następny atak może nie wystąpić przez miesiące, a nawet lata, jeśli w ogóle. Często jednak podagra staje się problemem na całe życie, a ataki występują z coraz większą częstotliwością i nasileniem. Z czasem może to trwale uszkodzić stawy i otaczające je obszary.

Nie trzeba dodawać, że zapobieganie atakom podagry ma zasadnicze znaczenie dla utrzymania jakości życia - dlatego też nowe badania wykazujące, że cierpkie czereśnie mogą zdziałać cuda, są warte wykrzyczenia z dachu.

10-12 czereśni dziennie może zmniejszyć ryzyko ataku podagry

W badaniu ponad 600 osób z podagrą, ci, którzy jedli ½ szklanki cierpkich czereśni dziennie, co odpowiada około 10 lub 12 czereśniom, lub spożywali ekstrakt z czereśni, mieli o 35 procent niższe ryzyko kolejnego ataku podagry. Ci, którzy jedli więcej czereśni, do trzech porcji w ciągu dwóch dni, miał jeszcze niższe, 50 procent redukcji ryzyka.

Wystarczy zjeść niewielką ilość czereśni, aby uzyskać korzyści, a udział cukru jest niewielki. Plus, zawierają one potężne związki, takie jak antocyjany i bioflawonoidy, które są znane do walki z zapaleniem. Mogą one być również korzystne ze względu na ich wpływ na poziom kwasu moczowego.

Podagra występuje, gdy procesy metaboliczne, które kontrolują ilość kwasu moczowego we krwi, nie wykonują swojej pracy skutecznie. Sztywność i opuchlizna są wynikiem nadmiaru kryształów tworzących kwas moczowy w stawach, a ból związany z tą chorobą jest spowodowany reakcją zapalną organizmu na kryształy. Wcześniejsze badania wykazały:

    Jedzenie dwóch porcji czereśni po całonocnym poście prowadziło do 15-procentowej redukcji kwasu moczowego, a także obniżenia poziomu tlenku azotu i białka C-reaktywnego (które są związane z chorobami zapalnymi, takimi jak podagra.)2 Naukowcy zauważyli, że badanie to wspiera "uznaną skuteczność czereśni w walce z podagrą", jak również "dowody na to, że związki zawarte w czereśniach mogą hamować szlaki zapalne."
    Spożywanie soku z czereśni codziennie przez cztery tygodnie może obniżyć poziom kwasu moczowego

amzn_assoc_placement = "adunit0"; amzn_assoc_search_bar = "false"; amzn_assoc_tracking_id = "juiforhea04-20"; amzn_assoc_ad_mode = "manual"; amzn_assoc_ad_type = "smart"; amzn_assoc_marketplace = "amazon"; amzn_assoc_region = "US"; amzn_assoc_title = "BUY TART CHERRY JUICE:"; amzn_assoc_linkid = "d25bd633ad6ef3a6227a1c8610730d00"; amzn_assoc_asins = "B00F9F07WW,B00TP54IFO,B002OVMO5M,B004H3V1TA";

Fruktoza i kwas moczowy: Połączenie

Picie tylko jednego napoju gazowanego lub 6-uncjowej szklanki soku pomarańczowego dziennie zostało powiązane ze znacznym wzrostem podagry - odpowiednio o 74% i 41% - w porównaniu z rzadkim piciem tych napojów.4 Uważamy, że głównym winowajcą jest fruktoza, która zazwyczaj generuje kwas moczowy w ciągu kilku minut od spożycia.

Prawdopodobnie wiesz już, że fruktoza jest cukrem, ale możesz nie zdawać sobie sprawy z tego, że różni się ona wyraźnie od innych cukrów, ponieważ jest metabolizowana przez bardzo specyficzne szlaki, które różnią się od szlaków metabolicznych glukozy, na przykład, i poprzez jej odrębne działanie metaboliczne generowany jest kwas moczowy.

Sama fruktoza powoduje wzrost kwasu moczowego. Podwyższony poziom kwasu moczowego jest nie tylko czynnikiem powodującym podagrę, ale także wpływa na wiele innych dolegliwości zdrowotnych, w tym nadciśnienie, insulinooporność/cukrzycę, otyłość i choroby nerek. Nieprzypadkowo, wiele z tych stanów, takich jak cukrzyca i nadciśnienie, również zwiększa ryzyko wystąpienia podagry (podobnie jak stosowanie diuretyków tiazydowych, które są powszechnie stosowane w leczeniu nadciśnienia).

Związek pomiędzy spożyciem fruktozy a zwiększoną ilością kwasu moczowego jest tak wiarygodny, że poziom kwasu moczowego pobrany z krwi może być używany jako marker toksyczności fruktozy. Obecnie zalecam, aby badanie poziomu kwasu moczowego było rutynową częścią badań przesiewowych krwi.

Według najnowszych badań, najbezpieczniejszy zakres kwasu moczowego wynosi od 3 do 5,5 miligrama na decylitr, i wydaje się, że istnieje stały związek pomiędzy poziomem kwasu moczowego a ciśnieniem krwi i ryzykiem sercowo-naczyniowym, nawet w zakresie od 3 do 4 mg/dl.

Jak zapewne wiesz, dwie trzecie populacji Stanów Zjednoczonych ma nadwagę, a większość z tych osób ma prawdopodobnie poziom kwasu moczowego przekraczający 5,5. U niektórych może być nawet bliższy 10 lub wyższy (może to wyjaśniać, dlaczego nadwaga zwiększa ryzyko wystąpienia podagry). Dr Richard Johnson, profesor medycyny na University of Colorado, sugeruje, że idealny poziom kwasu moczowego wynosi prawdopodobnie ok:

    4 mg/dl dla mężczyzn 3,5 mg/dl dla kobiet.

Najważniejsze wskazówki dotyczące zapobiegania podagrze i radzenia sobie z nią

Uważaj, aby nie przesadzić z ilością czereśni. Kluczem jest umiar, ponieważ duże ilości fruktozy spożywane regularnie nie są dobrą strategią dla zdrowia.

Według badań dr Johnsona, jedna czwarta populacji Stanów Zjednoczonych spożywa aż 134 gramy fruktozy dziennie. Jest to oszałamiająca ilość fruktozy, jeśli weźmiemy pod uwagę fakt, że aby zachować dobre zdrowie, należy ograniczyć jej spożycie do mniej niż 25 gramów dziennie.

Jeśli cierpisz na podagrę, jest to niezwykle ważne i musisz wziąć pod uwagę fruktozę, którą spożywasz z owoców. Na przykład, jeśli spożywasz czereśnie ze względu na ich wartość leczniczą, 10 słodkich czereśni lub 1 filiżanka kwaśnych/cierpkich czereśni zawiera około 4 gramów fruktozy.

Jeśli więc nie masz innych źródeł fruktozy, 25 czereśni da Ci 10 gramów fruktozy. Musiałbyś zjeść więcej niż 60 czereśni, aby przekroczyć limit. Wydaje mi się, że gdybyś robił to tylko od czasu do czasu i nie miał insulinooporności, prawdopodobnie nie stanowiłoby to problemu. Jednak aktywowałabyś swój przełącznik tłuszczu i przytyła trochę tłuszczu zapasowego. Ale to jest w porządku, ponieważ masz metabolizm zaprojektowany tak, aby go spalić, zwłaszcza jeśli nie spożywasz czereśni każdego dnia.

Ograniczenie fruktozy w diecie jest jednym z najważniejszych elementów zarządzania i zapobiegania atakom podagry. Będziesz chciał mieć pewność, aby wyciąć sody, napoje owocowe i inne słodzone napoje, ponieważ te rodzaje napojów są głównym źródłem nadmiaru fruktozy.

Zamiast tego należy pić dużo czystej wody, ponieważ płyny pomogą usunąć kwas moczowy z organizmu.

Alkohol w ogóle, a piwo w szczególności, może również podnieść poziom kwasu moczowego we krwi, więc to również powinny być ograniczone lub unikać.

Oryginalny artykuł został po raz pierwszy opublikowany w DrMercola.com. Ponownie opublikowany tutaj za zgodą.

Niektóre z linków, które zamieszczam na tej stronie są linkami afiliacyjnymi. Jeśli przejdziesz przez nie, aby dokonać zakupu, zarobię niewielką prowizję (bez dodatkowych kosztów dla Ciebie). Należy jednak pamiętać, że polecam te produkty ze względu na ich jakość i to, że mam dobre doświadczenia z ich używaniem, a nie ze względu na prowizję, którą można zarobić.
O Sarze Ding Sara Ding jest założycielką Juicing-for-Health.com. Jest certyfikowanym trenerem zdrowia Wellness, konsultantem żywieniowym i specjalistą od detoksu. Pomaga zapracowanym mężczyznom i kobietom zidentyfikować ich problemy zdrowotne u źródła, w celu wyeliminowania problemów dla optymalnego zdrowia fizycznego/mentalnego i dobrego samopoczucia. Czytaj więcej
Pokaż komentarze (1)

Komentarze (0)