10 lutego 2017 Udostępnij

Topinambur – wyjątkowy słonecznik bulwiasty

Nazwa topinambur wielu osobom pewnie nic nie mówi – brzmi zresztą tajemniczo i egzotycznie. W rzeczywistości jednak roślina o tej nazwie pochodzi z Ameryki Północnej, a do Europy została przywieziona w okresie wielkich odkryć geograficznych. Inna jej nazwa to słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski oraz ziemna gruszka. Roślina ta – blisko spokrewniona z popularnym u nas słonecznikiem – znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. Pewnie dlatego interesuje się nią coraz więcej osób! Co warto o niej wiedzieć?

Topinambur – uprawa

topinambur karczoch jerozolimski Choć niektórym wyda się to dziwne, topinambur może być uprawiany także u nas, w Polsce – nie ma zatem żadnych przeszkód, by zająć się jego uprawą samodzielnie i tym samym móc cieszyć się świeżym topinamburem. W dodatku jest to gatunek łatwy w uprawie, mrozoodporny, który warto uprawiać przy murach czy podpórkach, bo może owego podparcia wymagać. Prócz tego jednak lubi żyzne, przepuszczalne gleby i słoneczne stanowiska. Siejmy go wiosną lub jesienią. Nie tylko będzie smakowitym przysmakiem w naszej kuchni, ale również ozdobą naszego ogrodu – wygląda bowiem jak słonecznik i często jest uprawiany jako roślina dekoracyjna.

Topinambur – właściwości i działanie

Właściwości zdrowotne topinamburu są naprawdę liczne! Roślina ta między innymi:

1. Obniża poziom glukozy – tym samym jest idealna zarówno dla diabetyków, jak i dla osób, które boją się zachorowania na cukrzycę. Sekretem tak pozytywnego wpływu na organizm człowieka jest zawarta w topinamburze inulina.

2. Obniża poziom złego cholesterolu – roślina ta zarówno obniża poziom złego cholesterolu, jak i nadciśnienie tętnicze. W ten sposób zapobiega wystąpieniu wielu chorób, między innymi miażdżycy oraz schorzeń sercowych.

3. Działa jak detoks – roślina ta pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji, przyspieszając ich usuwanie. W podobny sposób działa z alkoholem!

4. Pomaga schudnąć – głównie za sprawą dużej zawartości błonnika, topinambur jest idealnym składnikiem diet odchudzających. Błonnik pęcznieje w żołądku, zapewniając uczucie sytości na długo – dzięki temu jemy mniej i rzadziej.

5. Działa przeciwnowotworowo – badania prowadzone nad topinamburem potwierdziły, że seskwiterpeny laktonowe i białka wyizolowane z bulw topinamburu posiadają działanie antyrakowe. Zwłaszcza oddziałują na raka sutka.

6. Nadaje się dla chorych na fenyloketonurię – osoby chore na to schorzenie posiadają wrodzoną chorobę metaboliczną, która polega na nieprawidłowej przemianie fenyloalaniny. Z tego powodu nie wszystko mogą jeść – ale topinambur nie zawiera ani fenyloalaniny, ani też tyrozyny w składzie aminokwasowym białka.

​7. Zapobiega chorobom jelit – udowodniono, że topinambur przyczynia się do usunięcia wielu bakterii, które wywołują poważne choroby. Z tego względu zapobiega między innymi powstaniu polipów i owrzodzeń, które prowadzą do stanów zapalnych, a nawet do zmian nowotworowych.

topinambur gruszka ziemna

8. Pomaga się skoncentrować i odstresować – topinambur wspomaga pracę układu nerwowego, ponieważ zawiera magnez i witaminy z grupy B.

9. Sok z topinamburu leczy wiele chorób – by poradzić sobie z zapaleniem spojówek, hemoroidami, owrzodzeniami, oparzeniami czy łuszczycą, warto zastosować sok z topinamburu. Leczy on wiele chorób!

Topinambur – cena

Topinambur jest coraz chętniej kupowaną rośliną – wiele osób nie wie jednak, gdzie może go zakupić! Nie jest to wcale trudne – można go znaleźć zarówno na straganach, jak i w sklepach stacjonarnych czy internetowych. Cena jest jednak bardzo zróżnicowana – od około 3 złotych za kilogram do nawet 25 złotych za kilogram. Warto zatem nieco się rozejrzeć, by nie przepłacić. Na ryneczkach bulwy topinamburu na pewno będą nieco tańsze niż w dużych delikatesach - warto więc rozejrzeć się u lokalnych dostawców.

Topinambur – przepisy

Skoro już uda się kupić topinambur, wiele osób nie wie co z nim zrobić. Jak przygotować coś pysznego? To również jest proste! Bulwy topinamburu posiadają bowiem bardzo pyszny, orzechowy smak i są bardzo soczyste. Można je więc gotować, blanszować, smażyć, piec, ale również spożywać na surowo. Także zamarynowane czy kiszone bulwy stanowią prawdziwy rarytas – warto więc wypróbować je w takiej formie. Nadają się jako dodatek do sałatek czy obiadów, ale również można z nich gotować pyszne zupy. We Francji oraz we Włoszech przygotowuje się z nich też frytki oraz chipsy.

Chipsy z topinamburu – świetne dla alergików i nie tylko!

Zapewne wielu z Was zaciekawiła ta propozycja – podajemy więc sposób na przygotowanie chipsów z topinamburu. Nadają się do jedzenia dla wszystkich – z pewnością przypadną do gustu tak starszym, jak i młodszym. Mogą je spożywać również alergicy.

chipsy z topinamburu

Bulwy wystarczy kupić, wyszorować, obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Następnie smarujemy je olejem (najlepiej z pestek winogron) i oprószamy dodatkowo ziołami – na przykład ostrą papryką, tymiankiem czy pieprzem. Możemy użyć zresztą wszelkich ziół, jakie lubimy. Mieszamy je w ziołach, a następnie wykładamy na blaszkę, na której należy ułożyć papier do pieczenia. Później już tylko pieczemy je w piekarniku nastawionym na 170 stopni Celsjusza, przez około 10-15 minut (z termoobiegiem). Można je podawać tak na ciepło, jak i na zimno – jak nam bardziej pasuje! Trzeba jedynie uważać, żeby ich nie przypalić, bo niestety są na to podatne. Najlepiej po prostu sprawdzać od czasu do czasu, czy już są gotowe i wyjąć w odpowiednim momencie. Grubsze frytki pieczemy dłużej. Smacznego!

Komentarze (0)