Od lekarza do kucharza
Polski rynek księgarski obfituje w poradniki dotyczące zdrowego stylu życia i różnego rodzaju diet. W większości, ich autorami są znane osoby ze świata mediów lub trenerzy i dietetycy. Niezwykłą rzadkością są książki napisane przez lekarzy, które przybliżałyby czytelnikom, w przystępny sposób tajniki zdrowego życia i żywienia. Jedną z niewielu perełek wydawniczych jest książka „Od lekarza do kucharza”, autorstwa Pani doktor Danuty Myłek.
Recepta na zdrowe posiłki
Niezwykła popularność poradników traktujących o zdrowej diecie, wskazuje na rosnącą świadomość Polaków w zakresie wpływu odżywiania na jakość i długość życia. Tym bardziej cenna wydaje się być książka dedykowana czytelnikom przez lekarkę, specjalistę alergologa, Panią Danutę Myłek. Jej ogromna wiedza oraz wieloletnie doświadczenie medyczne są podstawą przekazanych w poradniku treści.
Książka „Od lekarza do kucharza” to unikatowe połączenie porad medycznych i kulinarnych przepisów. W subtelny sposób wprowadza do kuchni ład, zrozumienie zasad zdrowego żywienia i szacunku dla własnego zdrowia.
Autorka kieruje swoje słowa przede wszystkim do osób zmagających się z alergią, otyłością, chorobami serca, nowotworami oraz do reumatyków i cukrzyków. Ale to nie jedyni odbiorcy poradnika. Książka została napisana z myślą o dorosłych, młodzieży, dzieciach i niemowlętach. Każdy, kto dba o zdrowie własne i swoich bliskich, odnajdzie w niej źródło inspiracji i wiedzy.
Choroby, które wymagają pewnej dyscypliny w doborze składników, stanowią wyzwanie dla całej rodziny. Kiedy jeden z domowników nie może pozwolić sobie na delektowanie się wybraną potrawą, często reszta osób solidarnie także rezygnuje z określonych potraw. Takie osoby mogą odnaleźć w książce dr Danuty Myłek skuteczne rozwiązanie tego problemu.
Jak łączyć składniki pożywienia? Które z nich i w jakich ilościach należy spożywać, by cieszyć się pełnym zdrowiem? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań kryją się w poradniku „Od lekarza do kucharza”. Autorka szeroko omawia także poszczególne grupy pokarmów, ich przydatność dla organizmu oraz sposób wykorzystania w codziennej diecie. Dzięki sugestiom zawartym w książce przygotowanie popularnych potraw bez dodatku mąki pszennej, mleka, jaj, czy cukru, stanie się banalnie proste!
Książkę, która tak wiele może odmienić w kuchni na lepsze, można nabyć w sklepie Akademii Witalności http://www.sklep.akademiawitalnosci.pl/produkt/danuta-mylek-od-lekarza-do-kucharza-ksiazka-medyczno-kucharska
Dr Danuta Myłek - lekarz godny zaufania
Wprowadzanie prawidłowej diety to bardzo odpowiedzialne zadanie, zwłaszcza w przypadku osób zmagających się z przeróżnymi przypadłościami. Książkę Pani doktor D. Myłek polecamy z czystym sumieniem wszystkim, a w szczególności tym, którzy chorują i fachowego podejścia potrzebują bardziej, niż inni.
Dr n. med. Danuta Myłek jest specjalistą w dziedzinie alergologii i dermatologii. Praktykuje w Stalowej Woli. To postać dobrze znana w środowisku lekarskim i nie tylko. Upowszechnia wiedzę na temat alergii od 30 lat zarówno wśród lekarzy i położnych, jak i wśród osób niezwiązanych ze środowiskiem medycznym. Konsultantka ds. Alergologii Województwa Podkarpackiego, dyrektor Przychodni Alergologicznej „ALERGIA” w Stalowej Woli z filią w Tarnobrzegu, a także właścicielka Centrum Alergii „PROGRES”.
Uświadamianie społeczeństwa w problematyce chorób alergicznych, ich wpływu na nasze życie to jedna z misji autorki książki „Od lekarza do kucharza”. Jej ogromną zasługą są szkolenia przeprowadzane wśród pedagogów szkół podstawowych oraz przedszkoli w zakresie psychoemocjonalnych konsekwencji i trudności w nauce spowodowanych złym leczeniem alergii lub jego brakiem.
Pani doktor Danuta Myłek bywa gościem w lokalnych i ogólnokrajowych rozgłośniach radiowych telewizyjnych, propagując w ten sposób zdrowy styl odżywiania.
Autorka należy też do grona lekarzy, którzy jako pierwsi przed 21 laty, rozpoczęli wielką promocję karmienia piersią. Zgodnie z ich tezą, mleko matki jest jednym ze skutecznych sposobów zapobiegania alergii, miażdżycy i innym chorobom.
Wyróżnieniem dla naszego kraju jest fakt, iż dr Danuta Myłek, jako jedyny przedstawiciel Polski, została członkinią American College of Asthma, Allergy and Clinical Immunology - alergologicznej organizacji naukowej oraz European Academy of Allergy and Clinical Immunology, Polskiego Towarzystwa Alergologicznego, Polskiego Towarzystwa Dermatologicznego, Polskiego Towarzystwa Lekarskiego- Sekcji Medycyny Psychosomatycznej. Pani doktor, jako jeden z trzech naszych lekarzy, w minionym 40-leciu, zasiadała w zarządzie szwajcarskiej Fundacji d/s Badania Naukowego Alergii w Europie współpracującej z Europejską Akademia Alergologii i Klinicznej Immunologii.
Do tak bogatej biografii należy dodać prowadzenie centrum alergologicznego na światowym poziomie. Są w nim przeprowadzane wszelkie badanie stosowane w przodujących pod tym względem krajach, wśród nich: testy punktowe, śródskórne, naskórkowe klasyczne, naskórkowe atopowe, prick-prick, swoiste IgE, odczulanie: roztocza, pyłki roślin, grzyby pleśniowe. Dzięki testom przeprowadzanym w centrum, możliwe jest ustalenie indywidualnej diety zarówno dla alergików, jak i osób otyłych, cierpiących na reumatyzm, choroby układu krążenia i wiele innych.
Pani dr Danuta Myłek leczy pacjentów w kraju i za granicą. Bada wpływ toksycznego i alergizującego działania grzybów na powstawanie alergii i innych zdrowotnych konsekwencji, m.in. anemii, otyłości, cukrzycy, zaburzeń funkcjonowania trzustki, tarczycy, żołądka, czy jelit oraz łuszczycy, autyzmu i innych chorób. Szczególnie należy podkreślić jej pomoc dzieciom dotkniętym autyzmem, ADHD, czy moczeniem nocnym.
Autorka polecanego przez nas poradnika prywatnie ma wiele pasji, jednak największą jest pasja do własnego zawodu i chęć niesienia pomocy innym. To światowa osoba, sprawnie władająca trzema językami. W mieście, z którym związała się na stałe, jest znaną przedsiębiorczynią i społeczniczką. W 2005 r. została uhonorowana tytułem Kobiety Roku Podkarpacia w dziedzinie „Medycyna i Nauka”.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz