Sokowirówka czy wyciskarka?
Dla wielu osób, które nie przepadają za owocami i warzywami w ich podstawowej postaci, soki są wspaniałą alternatywą. Mają wygodną formę (nie trzeba ich gryźć, płukać, pozbywać się pestek), świetnie gaszą pragnienie i są dla organizmu źródłem zdrowia. Paradoksalnie, sok przygotowany we właściwy sposób, dostarcza organizmowi więcej drogocennych składników, niż owoc, z którego powstał. Jego trawienie nie zabiera nam więcej niż 10 – 15 minut. Jak zatem przygotować doskonały sok?
Przecierać czy wyciskać?
Wybór pomiędzy sokowirówką i wyciskarką nie jest szczególnie skomplikowany. Najistotniejsze są trzy pytania, na które trzeba sobie odpowiedzieć. Potem pozostanie już tylko kwestia wyboru modelu, który spełni nasze oczekiwania.
Cena urządzeń
Pierwszą dość istotną kwestią, przy dokonywaniu wyboru pomiędzy sokowirówką a wyciskarką, jest wielkość funduszy, jakie jesteśmy skłonni przeznaczyć na ich zakup. Wyciskarki są zdecydowanie droższe. Ich cena oscyluje wokół kwoty 1000 zł. Najtańsze modele sokowirówek można nabyć już za ok. 100 zł.
Szybkość pracy
Sokowirówki wytwarzają sok szybciej niż wyciskarki. Mogą przetworzyć duże ilości owoców, w krótkim czasie, pracując praktycznie bez przerwy. Dla właścicieli różnego rodzaju punktów gastronomicznych to nieoceniona zaleta. Z pewnością, w takich okolicznościach sokowirówka będzie lepiej spełniała swoje zadanie, gdyż w tym samym czasie zaspokoi potrzeby większej ilości klientów.
Wyciskarki pracują wolniej. Czas potrzebny na pozyskiwanie 1 litra soku to ok. 5 minut. Jeśli jednak nie jesteś właścicielem baru, czy restauracji, nie powinno to stanowić dla Ciebie większego problemu, szczególnie po przeczytaniu następnego punktu.
Jakość soków
Wyciskarki absolutnie wygrywają tę konkurencję. Istnieje wyraźna różnica pomiędzy sokami przygotowanymi przez oba omawiane urządzenia. Napoje różnią się zarówno wyglądem, konsystencją, smakiem, jak i zawartością składników odżywczych.
Soki pozyskiwane przez wyciskarkę nie rozwarstwiają się, są gęste, mają głęboki, wyrazisty smak i zawierają wszystkie substancje odżywcze, które zbawiennie wypływają na nasze organizmy.
Soki wytwarzane przez sokowirówkę są mniej wartościowe, uboższe w cenne składniki, ich smak jest nieco zmieniony, w stosunku do tego, którym raczymy się spożywając owoce i warzywa. Soki są również mniej gęste i ulegają rozwarstwieniu.
Powodem różnic jest stosowana przez urządzenia technika pozyskiwania soku. Sokowirówki przecierają (szatkują) owoce lub warzywa. To dość agresywne traktowanie materii powoduje uszkodzenie komórek, a przez to eliminację wielu istotnych substancji, m.in. witamin i enzymów.
Wyciskarki z precyzją i delikatnością wytłaczając sok z owoców. Większość struktur pozostaje w niezmienionym stanie, dzięki czemu sok jest jednorodny i bogaty w witaminy, minerały i enzymy.
Drugą kwestią, która ma bardzo duży wpływ na jakość soków jest szybkość pracy urządzeń.
Sokowirówki pracują na wysokich obrotach, co wpływa na podniesienie temperatury całej zawartości. Ciepło jest wrogiem wielu cennych składników, niszczy część witamin (szczególnie drastycznie obniża zawartość witaminy C).
Wyciskarki wytwarzają soki bez ubocznego efektu podniesionej temperatury. Jest to możliwe dzięki wolnej pracy wałka ślimakowego, głównego elementu wyciskarki. W tym soku wszystkie składniki nieodporne na ciepło, zostają zachowane.
Przy okazji omawiania szybkości pracy urządzeń, warto wskazać na jeszcze jeden skutek jak niesie za sobą pośpiech. Soki wytwarzane w sokowirówce są napowietrzone. Oznacza to szybkie utlenianie się składników i krótszą przydatność do spożycia.
Delikatność, z jaką wyciskarki traktują owoce i warzywa, pozwala wydłużyć trwałość produktu i zachować jego niezmieniony skład.
Pozostaje wymienić jeszcze kilka zalet wyciskarek:
- Sok wytworzony w tych urządzeniach jest gęsty i bogaty w błonnik (ten składnik jest niesamowicie pomocny w procesie trawienia).
- Wyciskarki są bardzo wydajne. Pozyskują znacznie więcej soku, niż sokowirówki, z tej samej ilości owoców lub warzyw.
- Dzięki tym urządzeniom, możliwe jest uzyskanie soku z drobnych, miękkich owoców, m.in. z porzeczek, jagód, malin.
- Dzięki dość nieskomplikowanej konstrukcji, wyciskarki są bardzo proste w obsłudze i myciu.
Wyciskarki do soków – porównanie
Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na materiał, z którego zostało wykonane urządzenie. Szczególnie istotne są tu te części maszyny, które mają bezpośrednią styczność z owocami, warzywami i wytwarzanym z nich sokiem.
Starsze typy urządzeń są wyposażone w sita poliwęglanowe (zawierające szkodliwy bisfenol A). Jest on utrzymany w ilościach dopuszczalnych przez normy europejskie, jednak przeznaczając niemałą sumę pieniędzy na zakup wyciskarki do soków warto wybrać model wolny od tego typu materiałów.
- Kuvings 998 – urządzenie polecane jako wyjątkowo solidne, wyposażone w silnik o największej, dostępnej mocy. Wlot wyciskarki jest na tyle duży, nie wymaga dzielenia owoców i warzyw na mniejsze części. Pomimo mocnego silnika, urządzenie słabo radzi sobie z dużą ilością twardych warzyw, np. marchewką. Przy dużym obciążeniu do soku przedostają się drobne, niezmiażdżone kawałki owoców lub warzyw.
- Cooksense Hyundai HD – model z przystawką do mielenia. Dość dobre parametry i bardzo cicha praca urządzenia nie pozostają w harmonii z niedopracowanym designem modelu.
- Tribest FS-610 Fruitstar - zaletą urządzenia jest materiał, z którego zostało wykonane. Nie zawiera szkodliwych związków, misa wykonana z tritanu. Pomimo, iż wyciskarka jest prezentuje się przyzwoicie, nie zachwyca jakość serwisu okołosprzedażowego, sprzedawcy dozują informacje, niewiele więcej wiadomości na temat tego modelu można znaleźć w internecie.
- Hurom HU-500 - urządzenie wytworzone z nieszkodliwych materiałów - sito i wałek ślimakowy wykonane są z bezpiecznego ultemu, a misa z tritanu również wolnego od BPA. Wyróżnia się bardzo cichą pracą. Model wyposażony w zatyczkę, dzięki której możliwe jest komponowanie koktajli, czy wyrób mleczek z ziaren i orzechów. Producent zadbał o serwis posprzedażowy, udziela też 10 lat gwarancji na swój wyrób.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz