Awokado - zdrowy tłuszcz zamknięty w małym owocu
Owoce to prawdziwe źródło zdrowia dla każdego człowieka. Właściwie od dziecka słyszymy o tym, że warto jeść je w jak największej ilości, bowiem zawarte w nich witaminy i minerały są niezbędne do cieszenia się dobrym zdrowiem. Jest w tym mnóstwo prawdy – właściwie każdy owoc występujący na świecie ma do zaoferowania ogromne bogactwo zdrowych dla nas składników. W ostatnich latach coraz popularniejsze w Polsce stają się egzotyczne owoce, które nie występują w naszej części świata. Doskonałym przykładem takiego owocu jest awokado.
W tej części Europy jest ono dość egzotyczne, ale w niektórych regionach świata znane było całe tysiące lat temu. Dziś kupimy je bez problemu nawet w niewielkich sklepach. Warto poznać jego wyjątkowe właściwości i skład, bowiem jest to owoc niezwykle korzystny dla naszego zdrowia.
Skąd pochodzi awokado?
Awokado, znane również jako smaczliwka, rośnie głównie w obu Amerykach. Badania pokazują, że pierwotnie pochodzi ono z południowych regionów dzisiejszego Meksyku, ale z czasem rozprzestrzeniło się również na inne okolice. Smaczliwka należy do wiecznie zielonych drzew, które występują jedynie w klimacie tropikalnym i subtropikalnym. Z południowego Meksyku roślina ta rozprzestrzeniła się na rozległych obszarach całej Ameryki Środkowej oraz Południowej; dziś zasięg jej występowania sięga aż do Peru. 76% światowej produkcji awokado to właśnie kraje Ameryki Południowej. Nieco ponad 11% przypada na kraje afrykańskie. Awokado zostało sprowadzone do Europy i przyjęło się również w niektórych krajach południowych; 2% światowej produkcji tego owocu to kraje takie jak Włochy czy Hiszpania.
Jak jeść awokado?
Awokado ma kształt przypominający nieco polską gruszkę; pod skórką kryje się miąższ o maślanej konsystencji. Owoc najwygodniej je się zwykłą łyżeczką. W samym jego środku znajduje się gruba pestka. Najłatwiej jest po prostu przekroić owoc wzdłuż, aż do pestki. Następnie rozdzielamy go na dwie części, usuwamy pestkę i zjadamy miąższ łyżeczką. Można również obrać owoc ze skórki i pokroić na plasterki.
Właściwości awokado
Awokado posiada mnóstwo niezwykle cennych dla naszego organizmu właściwości. Jest to bardzo bogate źródło tłuszczów jednonienasyconych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego ciała. Występują w nim witaminy z grupy B, a także A, C, PP, K i H. Jest to także jedno z najbogatszych źródeł witaminy E. Występują w nim również istotne dla naszego organizmu minerały, przede wszystkim wapń, fosfor i potas. Jednym z najważniejszych składników awokado jest kwas oleinowy. Dzięki niemu owoc doskonale sprawdza się w przypadku nadciśnienia i różnego rodzaju chorób serca. Zapobiega zawałom i reguluje poziom cholesterolu w krwi. Owoc świetnie wpływa również na pracę układu pokarmowego, leczy bóle żołądka, zaparcia i biegunki. Ma też dobry wpływ na naszą wątrobę. Warto pamiętać, że awokado zawiera dość dużo tłuszczu. Co prawda jest to tłuszcz zdrowy dla naszego organizmu i posiadający mnóstwo istotnych zalet, ale jednocześnie sprawia to, że owoc jest dość kaloryczny. 100 g awokado to około 220 kalorii, przez co osoby odchudzające się i szczególnie dbające o linię powinny uważać z włączaniem go do swojej diety. Z drugiej jednak strony znajdujący się w nim tłuszcz posiada wiele istotnych właściwości prozdrowotnych. Ułatwia przede wszystkim wchłanianie witamin i minerałów z innego pożywienia.
Olej z awokado
Z samego awokado można również wytwarzać wiele innych produktów, które mają zastosowania zarówno w sztuce kulinarnej, jak i w kosmetyce. Jednym z najważniejszych z nich jest olej z awokado, uważany za jeden z najzdrowszych olejów na świecie. Charakteryzuje się doskonałym smakiem i można bardzo szeroko wykorzystywać go w swojej kuchni; jednocześnie praktycznie nie zawiera cholesterolu i niezdrowych dla naszego organizmu tłuszczów. Można używać go przy smażeniu, świetnie nadaje się również jako dodatek do różnego rodzaju sałatek. W takim wypadku znacznie zwiększa on również walory estetyczne dania – posiada bowiem ciekawy, zielonkawy kolor.
Olej z awokado jest powszechnie wykorzystywany we współczesnej branży kosmetycznej – możemy znaleźć go w składzie wielu różnych produktów. Często spotyka się go w mydłach czy balsamach do skóry, bowiem ze względu na jego właściwości faktycznie ma bardzo pozytywny wpływ na nasz wygląd. Zawarte w nim witaminy pozwalają na utrzymanie młodego wyglądu skóry i zapewniają wygładzanie zmarszczek. Olej poprawia również nawilżenie skóry. Pełni także funkcje ochronne i profilaktyczne. Zapobiega trądzikowi, sprawdza się też w jego leczeniu. Chroni również skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Awokado – przepisy kulinarne
Awokado ma bardzo wiele zastosowań w naszej kuchni. W Europie jest ono znane jako zwykły owoc, ale w regionach z których pochodzi odgrywa niezwykle ważną rolę w tradycyjnej sztuce kulinarnej. Prawdopodobnie najbardziej znaną potrawą – czy raczej dodatkiem do potraw – przyrządzaną z tego owocu jest Guacamole - słynny sos spotykany głównie w kuchni meksykańskiej. Jego historia jest jednak znacznie dłuższa, bowiem występował prawdopodobnie już w kuchni azteckiej. Awokado jest jego głównym składnikiem.
Oprócz samego owocu, do przyrządzenia Guacamole potrzebna jest jedynie odrobina soli i soku z cytryny lub limonki. Przyrządzenie podstawowej wersji jest bardzo proste; miąższ z owocu oczyszczamy z pestek i umieszczamy w naczyniu, a następnie rozgniatamy widelcem na gładką masę. Dodajemy do niego odrobinę soli i soku, aby wzbogacić smak. Jest to jednak sama podstawa, bowiem do Guacamole dodaje się zresztą wiele innych składników, takich jak pomidory, cebula czy czosnek – wszystko zależy od naszego uznania i gustu.
Z awokado można przyrządzać również mnóstwo pysznych sałatek. Ciekawym pomysłem jest na przykład przygotowanie sałatki z kapusty i awokado, wzbogaconej dodatkowo o chrupiące skwarki lub inne warzywa. Na bazie awokado z dodatkiem niewielkiej ilości marchewki i groszku można przygotować także pyszną zupę – krem. Sama konsystencja tego owocu sprawia, że jest on idealnym składnikiem takich potraw.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Smoothies: energia na dobry początek nowego roku
VPoczątek roku jest zawsze trudny, wiąże się z nowymi wyzwaniami, postanowieniami i celami. Aby odnieść sukces, potrzebujemy dobrej diety, która da nam dużą dawkę energii, by stawić czoła codzienności. Owoce i warzywa mogą dać nam doskonały zastrzyk energii, dzięki któremu...
7 Life Smoothies, których musisz spróbować
VIstnieje wiele powodów, dla których musisz spróbować 7 Life Smoothies. Jeśli jesteś jednym z ponad 500 dystrybutorów, którzy oferują nasze produkty w swoich kawiarniach, hotelach, restauracjach, szkołach, szpitalach, siłowniach, firmach cateringowych lub food truckach w Zjednoczonych...
Zostaw komentarz