1 lutego 2016 Udostępnij

Dlaczego warto ograniczyć cukier w diecie?

jak ograniczyć cukier w diecieWiele osób uważa, że skoro wyeliminowało cukier z diety to organizm jest zabezpieczony przed takimi chorobami jak cukrzyca, próchnica, czy nadwaga. Niestety, cukier jest obecny nie tylko w torebkach. Kupujemy go w gotowych potrawach, napojach, wędlinach, pieczywie, przetworach. Wiesz, gdzie czai się cukier?

dzienna dawka cukruDzienna dawka cukru nie powinna przekraczać 5 łyżeczek do herbaty, czyli równowartości 25 g. W niektórych przypadkach (uprawianie sportu, ciężki wysiłek fizyczny) spożycie cukru może nieco wzrosnąć. Jednak nawet wtedy, nie powinno przekraczać 50 g dziennie.

Kiedy zjadasz ciastko, przyjmujesz średnio 6 łyżeczek cukru, w puszce popularnej coli jest ich aż 7. Jeśli chcemy istotnie ograniczyć przyjmowanie cukru, musimy zacząć bacznie przyglądać się produktom, które kupujemy, dlatego, ze sacharoza kryje się nie tylko w potrawach, które „mają prawo” być słodkie (np. dżemy, ciasta, słodycze), ale również w mięsach, konserwach i wielu innych.

Według badań, Polacy spożywają ok. 40 – 50 kg cukru, z tego ok. połowa to cukier zawarty w produktach spożywczych. Zatem, nawet jeśli ograniczymy do zera spożycie sacharozy z torebki, pozostaje ok. 25 kg białej trucizny, przyjmowanej wraz z pożywieniem.

Gdzie kryje się cukier?

cukier w produktachWykrycie cukru w artykułach spożywczych wiąże się z koniecznością analizowania etykiet. Te często są pisane drobnym drukiem, niewygodnym do śledzenia w sklepie. Ponadto producenci nie zawsze stosują jasne określenia składników produktów, często sacharoza schowana jest w określeniu „węglowodany”.

Na etykiecie nie koniecznie musi być ujęcie cukru w gramach, jego udział w produkcie może być określony np. procentowo. Jeśli do tego spotkamy się z opisem „50% węglowodanów”, to możemy odnieść mylne wrażenie co do zawartości cukru w kupowanym artykule.

Do czołówki produktów zawierających cukier należą wszelkie słodzone napoje gazowane o smaku owoców lub popularnej coli. Litrowa butelka tego rodzaju napojów zawiera od 110 g do 120 g cukru. To ponad 20 łyżeczek sacharozy, czyli pustych kalorii.

Kupując soki owocowe, należy zwracać uwagę, by były to soki niesłodzone. Często soki zawierają dodatek cukru, np. nektary przygotowane są z wody z sokiem i cukrem. Jeszcze gorszy pod tym względem jest napój, który może zawierać dowolne proporcje soku, wody i cukru. Również soki w ich najlepszej, czystej postaci, bywają przez producentów „wzbogacane” o porcję cukru. Takie rozwiązanie jest dopuszczalne przez Unię Europejską, a wytwórcy korzystają z tej furtki, chcąc wykorzystując skłonność do spożywania słodkich napojów i potraw naszych najmłodszych.

Nawet do 65 proc. składu, stanowi cukier w różnego rodzaju owocowych przetworach (konfiturach, dżemach, marmoladach, itp.) Podobne ilości zawierają kremy czekoladowe (ok. 60% składu). Cukier znajdziemy też w kompotach, owocach w puszkach, suszonych owocach oraz owocach kandyzowanych.

Od sacharozy nie są wolne śniadaniowe przysmaki typu musli, płatki śniadaniowe, czekoladowe i zbożowe kulki, poduszeczki, etc. Pozostając przy śniadaniu, dosładzane cukrem jest pieczywo tostowe, bułki, rogale, a nawet pumpernikiel. Nie obronisz się przed nim spożywając wafle ryżowe, suchary, biszkopty, otręby pszenne.

Dosładzane są preparaty sprzedawane w aptekach (różnego rodzaju syropy i cukierki na kaszel, suplementy).

cukier w jogurtachKolejną grupą produktów zawierających cukier są przetwory mleczne, a w tym: jogurty owocowe, serki homogenizowane, maślanki, śmietanki do kawy. Teoretycznie, mleko i przetwory mleczne powinny wspomóc nas w zaopatrywaniu organizmu w wapń, jednak zawartość cukru skutecznie obniża naszą zdolność do przyswajania tego minerału.

Produkty, które mogą nas niemile zaskoczyć, pod względem zawartości cukru to także puree ziemniaczane, kiełbasy wędzone, pasztety z dziczyzny oraz przyprawy takie jak: ketchup, musztarda, inne sosy.

Zawartość cukru w wybranych produktach
  • ananas – 12,3%
  • banan- - 12,3%
  • czereśnie – 11,8%
  • jabłka – 10,3%
  • winogrona – 15%
  • daktyle suszone – 55%
  • jabłka suszone – 42%
  • rodzynki – 63,9%
  • konfitura malinowa – 60,4%
  • konfitura ze śliwek – 59,6%
  • dżem niskosłodzony – 34,6%
  • dżem zwykły – 58,9%
  • sok marchwiowo-jabłkowy – 5,7%
  • napój typu cola – 10%
  • napoje gazowane – 5,9%
  • płatki żytnie – 9,5%
  • musli czekoladowe – 28,8%
  • musli owocowe – 13,9%
  • krem czekoladowy – 57,9%
  • jogurt owocowy – 2,9%
  • napój jogurtowy – 7,2%
  • deser truskawkowy – 15,6%
  • chałka – 9,8%
  • śledź w sosie pomidorowym – 2,5%
  • sosy do sałatek – 10%
  • lody mleczno - owocowe – 14,5%
  • pierniczki w czekoladzie – 40%
  • czekolada gorzka – 38,3%
  • czekolada mleczna – 56%
  • żelki – 77%
Dlaczego warto ograniczać cukier?

dlaczego ograniczać cukierCukier - czy to w białej czy brązowej postaci, nie dostarcza naszemu organizmowi niczego poza kaloriami.

Jak dowodzą badania, spożywanie 1 łyżeczki cukru ponad dzienną normę, po roku przynosi efekt w postaci 1 dodatkowego kilograma na wadze.

Cukier prowadzi do otyłości, chorób układu krążenia, cukrzycy, próchnicy. Roztwory cukru podrażniają żołądek i dwunastnicę, aktywizują wydzielanie soków trawiennych, skutkiem czego jest wzmożony apetyt.

Cukier zakwasza organizm. Wiąże się to nie tylko z dającymi się powiązać skutkami, w postaci refluksu, zgagi, stanów zapalnych, czy wrzodów. Zakwaszenie to także bóle stawów, apatia, brak energii, wypadanie włosów, ogólne osłabienie organizmu.

Trawienie cukru zwiększa się zapotrzebowanie na minerały, w tym wapń, fosfor, magnez, selen, chrom oraz witaminy z grupy B. To intensywne spożytkowanie cennych składników może powodować arytmię serca, kłopoty z koncentracją, zmniejszenie odporności organizmu oraz depresję.

Komentarze (0)