Ciecierzyca – odkryj właściwości i działanie cieciorki
Ciecierzyca pospolita to jednoroczna roślina należąca do rodziny bobowatych, która pochodzi z zachodniej Azji i ostatnio znów jest coraz chętniej kupowana. Wszystko dlatego, że posiada liczne zdrowotne właściwości, więc coraz więcej ludzi należycie ją docenia. Znana była już przed wiekami w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. Co warto wiedzieć o właściwościach ciecierzycy? Jakie znamy jej odmiany i co dobrego można z niej przyszykować?
Ciecierzyca i jej odmiany – kabuli i desi
Ciecierzyca zwana jest również cieciorką oraz grochem włoskim. To jednoroczna roślina, która jest wyłącznie rośliną uprawną – to znaczy, że nie odnajdziemy jej nigdzie rosnącej w stanie dzikim. Trudno się zresztą dziwić, skoro znajdowana jest w wykopaliskach nawet sprzed przeszło 9000 lat przed naszą erą – towarzyszy więc człowiekowi od dawna!
Dwie istniejące odmiany ciecierzycy to kabuli i desi. Odmiana kabuli jest najczęściej spożywana, a jej ziarna są duże i kremowe. Tymczasem odmiana desi posiada ziarna małe i występujące w wielu kolorach – możemy zatem spotkać kremowe, ale też czarne, brązowe, czerwone, zielone i żółte. Obydwa rodzaje posiadają jednak podobny smak – nieco słodkawy, z lekko orzechowym posmakiem.
Właściwości i działanie ciecierzycy
Ciecierzyca znana jest nie tylko ze swojego pysznego smaku, ale również – a może przede wszystkim – zdrowotnych właściwości. Jakich?
1. Ciecierzyca obniża poziom złego cholesterolu – zmniejsza stężenie frakcji złego cholesterolu, który może być przyczyną chorób serca, a także innych kłopotów z układem krążenia. Zjadając więc systematycznie ciecierzycę, możemy uchronić się między innymi przed zawałem lub zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. W dodatku obniża ona ciśnienie krwi i zapobiega anemii, przyczyniając się jeszcze mocniej do poprawy zdrowia układu krwionośnego.
2. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka – pełnowartościowe białko jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, a w ciecierzycy znajdziemy w nim te aminokwasy, które zwykle nie występują w zbożach. Oczywiście to nie to samo co białko zwierzęce, jednak wystarczy połączyć ciecierzycę na przykład z kaszą, by powstało świetne źródło pełnowartościowego białka.
3. Ciecierzyca zmniejsza ryzyko cukrzycy – roślina ta jest doskonałym pokarmem zarówno dla osób, które boją się zachorować na cukrzycę, jak i tych, którzy już się z nią zmagają. Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny (IG=30), a błonnik, w który obfituje stabilizuje poziom glukozy we krwi. Badania pokazały, że systematyczne spożywanie ciecierzycy może chronić przed cukrzycą.
4. Ciecierzyca pomaga schudnąć – jeśli ktoś pragnie się odchudzić, powinien wprowadzić do swojej diety również ciecierzycę! Przede wszystkim jej sekretem jest duża ilość błonnika, który pęcznieje w żołądku i pomaga dłużej cieszyć się uczuciem sytości. Pomoc w odchudzaniu tkwi jednak również w witaminach z grupy B, które w niej występują, jak też w zawartości magnezu oraz w jej małej kaloryczności. W 100 gramach ciecierzycy po ugotowaniu odnajdziemy jedynie 164 kalorie.
5. Ciecierzyca pomaga pozbyć się zaparć – roślina ta jest świetnym remedium na nękające nas zaparcia! Najczęstszą przyczyną zaparć jest bowiem właśnie niedobór błonnika, który znajduje się w ciecierzycy w dużej ilości. Pomaga też pozbyć się innych problemów pokarmowych – między innymi wiążąc kwas solny w żołądku, dzięki czemu nie trzeba się obawiać nadkwaśności czy refluksu. Niestety, powoduje wzdęcia, ale można im zapobiec wcześniej mocząc nasiona w wodzie z sodą oczyszczoną, bądź dodając do dań odpowiednie przyprawy, jak np. majeranek.
Ciecierzyca - gotowanie
Wiemy już, że warto spożywać ciecierzycę. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak poprawnie ją przygotować! Jeśli chodzi o sam proces gotowania, muszą mu zostać poddane dopiero ziarna dojrzałe – niedojrzałe nasiona można spożywać nawet na surowo! Ciecierzycę przed jedzeniem należy moczyć w wodzie z sodą oczyszczoną – wystarczy jej łyżeczka. Jeśli chcemy spożywać nasiona po ugotowaniu, wystarczy je wcześniej moczyć przez 10-12 godzin. Jeśli zaś chcemy je później jeść na surowo, potrzebne są aż 24 godziny moczenia.
Jeśli chcemy zagotować nasiona, ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do wrzącej wody, gotując pod przykryciem około 1,5 godziny – do chwili, gdy nasiona będą już miękkie. W czasie tego procesu najlepiej co najmniej dwukrotnie zmienić wodę, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.
Ciecierzyca – przepisy
Istnieje wiele przepisów na pyszne dania z ciecierzycy, które możemy z łatwością przygotować – oto kilka propozycji:
Zupa z ciecierzycy:
Potrzebujemy następujących składników:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 1 puszka cieciorki konserwowej)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu lub kminku
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml przecieru/passaty pomidorowej
- posiekane zioła: kolendra, natka, oregano
Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy, którą należy zalać wodą i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie w innym garnku powinniśmy zeszklić cebulę, a nastepnie dodać do niej czosnek i przyprawy i później jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno do tego garnka wlewamy gorący bulion, ciecierzycę wraz z wodą, dodajemy do tego pokrojone ziemniaki, czerwoną soczewicę oraz pieprz, a po około 15 minutach gotowania na wolnym ogniu również przecier pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze później przez około 30 minut.
Sałatka z ciecierzycy:
Do wykonania tego dania będą nam potrzebne:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pomidor
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania zaczynamy od odsączenia z zalewy ciecierzycy i pozostawienia jej do odcieknięcia. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę – cebulę zaś drobno siekamy. Następnie kroimy ser feta i wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Następnie gotową sałatkę polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety z ciecierzycy:
By wykonać kotlety z ciecierzycy, będziemy potrzebować następujących składników:
- 1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
- 1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 marchewka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
- 0,5 szklanki otrąb
- zmielony kminek
- gałka muszkatołowa, sól, olej
Przygotowanie dania zaczynamy od moczenia ciecierzycy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 8 godzin. Po tym czasie należy ją gotować w innej wodzie, z dodatkiem kminku. Możemy jednak pominąć ten etap – wystarczy użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Kaszę gotujemy i mielimy, następnie cebulę i czosnek musimy zeszklić na oleju, zetrzeć marchewkę i dodać pozostałe składniki. Po ich wymieszaniu formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i smażymy bądź też pieczemy w piekarniku. Warto je podawać z warzywami.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Smoothies: energia na dobry początek nowego roku
VPoczątek roku jest zawsze trudny, wiąże się z nowymi wyzwaniami, postanowieniami i celami. Aby odnieść sukces, potrzebujemy dobrej diety, która da nam dużą dawkę energii, by stawić czoła codzienności. Owoce i warzywa mogą dać nam doskonały zastrzyk energii, dzięki któremu...
7 Life Smoothies, których musisz spróbować
VIstnieje wiele powodów, dla których musisz spróbować 7 Life Smoothies. Jeśli jesteś jednym z ponad 500 dystrybutorów, którzy oferują nasze produkty w swoich kawiarniach, hotelach, restauracjach, szkołach, szpitalach, siłowniach, firmach cateringowych lub food truckach w Zjednoczonych...
Zostaw komentarz