Ciecierzyca – odkryj właściwości i działanie cieciorki
Ciecierzyca pospolita to jednoroczna roślina należąca do rodziny bobowatych, która pochodzi z zachodniej Azji i ostatnio znów jest coraz chętniej kupowana. Wszystko dlatego, że posiada liczne zdrowotne właściwości, więc coraz więcej ludzi należycie ją docenia. Znana była już przed wiekami w krajach basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. Co warto wiedzieć o właściwościach ciecierzycy? Jakie znamy jej odmiany i co dobrego można z niej przyszykować?
Ciecierzyca i jej odmiany – kabuli i desi
Ciecierzyca zwana jest również cieciorką oraz grochem włoskim. To jednoroczna roślina, która jest wyłącznie rośliną uprawną – to znaczy, że nie odnajdziemy jej nigdzie rosnącej w stanie dzikim. Trudno się zresztą dziwić, skoro znajdowana jest w wykopaliskach nawet sprzed przeszło 9000 lat przed naszą erą – towarzyszy więc człowiekowi od dawna!
Dwie istniejące odmiany ciecierzycy to kabuli i desi. Odmiana kabuli jest najczęściej spożywana, a jej ziarna są duże i kremowe. Tymczasem odmiana desi posiada ziarna małe i występujące w wielu kolorach – możemy zatem spotkać kremowe, ale też czarne, brązowe, czerwone, zielone i żółte. Obydwa rodzaje posiadają jednak podobny smak – nieco słodkawy, z lekko orzechowym posmakiem.
Właściwości i działanie ciecierzycy
Ciecierzyca znana jest nie tylko ze swojego pysznego smaku, ale również – a może przede wszystkim – zdrowotnych właściwości. Jakich?
1. Ciecierzyca obniża poziom złego cholesterolu – zmniejsza stężenie frakcji złego cholesterolu, który może być przyczyną chorób serca, a także innych kłopotów z układem krążenia. Zjadając więc systematycznie ciecierzycę, możemy uchronić się między innymi przed zawałem lub zmniejszyć ryzyko choroby wieńcowej. W dodatku obniża ona ciśnienie krwi i zapobiega anemii, przyczyniając się jeszcze mocniej do poprawy zdrowia układu krwionośnego.
2. Ciecierzyca jest świetnym źródłem białka – pełnowartościowe białko jest bardzo ważne dla naszego zdrowia, a w ciecierzycy znajdziemy w nim te aminokwasy, które zwykle nie występują w zbożach. Oczywiście to nie to samo co białko zwierzęce, jednak wystarczy połączyć ciecierzycę na przykład z kaszą, by powstało świetne źródło pełnowartościowego białka.
3. Ciecierzyca zmniejsza ryzyko cukrzycy – roślina ta jest doskonałym pokarmem zarówno dla osób, które boją się zachorować na cukrzycę, jak i tych, którzy już się z nią zmagają. Ciecierzyca posiada niski indeks glikemiczny (IG=30), a błonnik, w który obfituje stabilizuje poziom glukozy we krwi. Badania pokazały, że systematyczne spożywanie ciecierzycy może chronić przed cukrzycą.
4. Ciecierzyca pomaga schudnąć – jeśli ktoś pragnie się odchudzić, powinien wprowadzić do swojej diety również ciecierzycę! Przede wszystkim jej sekretem jest duża ilość błonnika, który pęcznieje w żołądku i pomaga dłużej cieszyć się uczuciem sytości. Pomoc w odchudzaniu tkwi jednak również w witaminach z grupy B, które w niej występują, jak też w zawartości magnezu oraz w jej małej kaloryczności. W 100 gramach ciecierzycy po ugotowaniu odnajdziemy jedynie 164 kalorie.
5. Ciecierzyca pomaga pozbyć się zaparć – roślina ta jest świetnym remedium na nękające nas zaparcia! Najczęstszą przyczyną zaparć jest bowiem właśnie niedobór błonnika, który znajduje się w ciecierzycy w dużej ilości. Pomaga też pozbyć się innych problemów pokarmowych – między innymi wiążąc kwas solny w żołądku, dzięki czemu nie trzeba się obawiać nadkwaśności czy refluksu. Niestety, powoduje wzdęcia, ale można im zapobiec wcześniej mocząc nasiona w wodzie z sodą oczyszczoną, bądź dodając do dań odpowiednie przyprawy, jak np. majeranek.
Ciecierzyca - gotowanie
Wiemy już, że warto spożywać ciecierzycę. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak poprawnie ją przygotować! Jeśli chodzi o sam proces gotowania, muszą mu zostać poddane dopiero ziarna dojrzałe – niedojrzałe nasiona można spożywać nawet na surowo! Ciecierzycę przed jedzeniem należy moczyć w wodzie z sodą oczyszczoną – wystarczy jej łyżeczka. Jeśli chcemy spożywać nasiona po ugotowaniu, wystarczy je wcześniej moczyć przez 10-12 godzin. Jeśli zaś chcemy je później jeść na surowo, potrzebne są aż 24 godziny moczenia.
Jeśli chcemy zagotować nasiona, ciecierzycę odcedzamy i wrzucamy do wrzącej wody, gotując pod przykryciem około 1,5 godziny – do chwili, gdy nasiona będą już miękkie. W czasie tego procesu najlepiej co najmniej dwukrotnie zmienić wodę, by pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.
Ciecierzyca – przepisy
Istnieje wiele przepisów na pyszne dania z ciecierzycy, które możemy z łatwością przygotować – oto kilka propozycji:
Zupa z ciecierzycy:
Potrzebujemy następujących składników:
- 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub 1 puszka cieciorki konserwowej)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kolendry, kuminu lub kminku
- 1,5 litra bulionu lub rosołu
- 4 ziemniaki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 250 ml przecieru/passaty pomidorowej
- posiekane zioła: kolendra, natka, oregano
Zaczynamy od przygotowania ciecierzycy, którą należy zalać wodą i pozostawić do namoczenia przez noc. Następnego dnia gotujemy ją w tej samej wodzie przez około 2 godziny. W tym czasie w innym garnku powinniśmy zeszklić cebulę, a nastepnie dodać do niej czosnek i przyprawy i później jeszcze chwilę podsmażać. Kolejno do tego garnka wlewamy gorący bulion, ciecierzycę wraz z wodą, dodajemy do tego pokrojone ziemniaki, czerwoną soczewicę oraz pieprz, a po około 15 minutach gotowania na wolnym ogniu również przecier pomidorowy. Całość gotujemy jeszcze później przez około 30 minut.
Sałatka z ciecierzycy:
Do wykonania tego dania będą nam potrzebne:
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 pomidor
- 1 ogórek wężowy
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- 150 g sera feta
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól (do smaku)
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie dania zaczynamy od odsączenia z zalewy ciecierzycy i pozostawienia jej do odcieknięcia. Wszystkie warzywa kroimy w kostkę – cebulę zaś drobno siekamy. Następnie kroimy ser feta i wszystkie składniki ze sobą mieszamy. Następnie gotową sałatkę polewamy oliwą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kotlety z ciecierzycy:
By wykonać kotlety z ciecierzycy, będziemy potrzebować następujących składników:
- 1,5 szklanki ugotowanej i zmielonej ciecierzycy (może być też gotowa z puszki)
- 1 szklanka ugotowanej i zmielonej kaszy jaglanej
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 marchewka
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3-4 łyżeczki sos shoyu (sojowy ciemny)
- 0,5 szklanki otrąb
- zmielony kminek
- gałka muszkatołowa, sól, olej
Przygotowanie dania zaczynamy od moczenia ciecierzycy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny przez około 8 godzin. Po tym czasie należy ją gotować w innej wodzie, z dodatkiem kminku. Możemy jednak pominąć ten etap – wystarczy użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Kaszę gotujemy i mielimy, następnie cebulę i czosnek musimy zeszklić na oleju, zetrzeć marchewkę i dodać pozostałe składniki. Po ich wymieszaniu formujemy kotleciki, obtaczamy je w otrębach i smażymy bądź też pieczemy w piekarniku. Warto je podawać z warzywami.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz