Bataty – czyli ziemniaki na słodko
Batat to wciąż stosunkowo rzadko goszczące na polskich stołach warzywo. Zwany jest słodkim ziemniakiem, charakteryzuje się jednak znacznie większą ilością wartości odżywczych i właściwości zdrowotnych niż popularny, tradycyjny kartofel. Występuje w wielu odmianach, które są źródłem niejednej dobroczynnej substancji. O tym, dlaczego warto włączyć bataty do swojej diety, a także o ich właściwościach zdrowotnych i zastosowaniu przeczytasz poniżej.
Pochodzenie batatów
Bataty (łac. Ipomoea batatas) występują pod wieloma nazwami. Znane są także jako słodkie ziemniaki, pataty, kūmara czy wilec ziemniaczany. Roślina ta należy do rodziny powojowatych i jest szeroko uprawiana w Ameryce Południowej i Środkowej, skąd pochodzi. Do Europy bataty trafiły za sprawą Krzysztofa Kolumba, ich popularność rozprzestrzeniła się zaś w czasach kolonialnych. Ich uprawa wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu. Obecnie głównymi producentami słodkich ziemniaków są Chiny, Uganda, Nigeria i Indonezja.
Odmiany batatów
Warzywo to występuje w około 400 odmianach. Choć przeważnie kojarzy się ono z pomarańczowym miąższem i pomarańczową lub czerwoną skórką, to istnieją też odmiany białe, żółte i fioletowe. Co ważne, różne odmiany batatów odznaczają się zawartością różnych składników odżywczych i, co za tym idzie, innymi właściwościami zdrowotnymi. Odmiana czerwona to doskonałe źródło likopenu, który znany jest z zapobiegania chorobom serca oraz rozwojowi niektórych nowotworów. Żółty miąższ to bogactwo karotenoidów, dbających o kondycję między innymi naszego wzroku, w tym luteiny. Odmiany fioletowe z kolei zawierają antocyjany, czyli silne przeciwutleniacze. Bataty to także bogate źródło wielu składników mineralnych, takich jak wapń, fosfor, potas, magnez, siarka, żelazo czy jod. Warzywo to zawiera także witaminy z grupy B, witaminę C i E oraz kwas foliowy, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu.
Właściwości batatów
Bataty w walce z nowotworem
Regularne spożywanie batatów może pomóc zapobiegać wielu nowotworom. Zawarty w nich beta-karoten wykazuje potwierdzone badaniami działanie, zmniejszające ryzyko powstawania raka piersi. Fioletowa odmiana tego warzywa zaś, jak wykazały badania laboratoryjne, zapobiega powstawaniu i rozwojowi zmian nowotworowych w jelicie grubym. Bataty to także jedno z warzyw najlepiej chroniących przed rakiem pęcherza czy nerek.
Bataty dla chorych na cukrzycę
Słodkie ziemniaki wspomagają także regulowanie poziomu glukozy w organizmie. Ich indeks glikemiczny wynosi 54, a więc jest niższy niż w tradycyjnych ziemniakach, których indeks glikemiczny może wynosić od 60 (w przypadku gotowanych) do aż ponad 80 (w przypadku pieczonych). Oznacza to, że węglowodany w nich zawarte wchłaniają się wolniej, zapewniając uczucie sytości na dłużej i zapobiegając nagłym skokom poziomu glukozy we krwi. W związku z tym ich włączenie do diety przez diabetyków jest wręcz zalecane.
Badania prowadzone na szczurach wykazały zaś, że bataty o białym miąższu powodują poprawę funkcjonowania komórek trzustki, poziomu lipidów i gospodarki glukozowej, a także zmniejszenie insulinooporności.
Bataty na oczy
Bataty są także bogatym źródłem karotenów i karotenoidów, w tym luteiny. Związki te, a w szczególności ten ostatni, znane są ze swojego dobroczynnego wpływu na wzrok. Słodkie ziemniaki, zwłaszcza ich żółta odmiana, zawierają więcej karotenów i karotenoidów niż na przykład dynia, brokuły czy szpinak, które znane są z wysokiej zawartości tych substancji i, co za tym idzie, dobroczynnego wpływu na nasze oczy.
Bataty polepszą pamięć
Warzywo to może mieć także korzystny wpływ na naszą pamięć i funkcjonowanie mózgu. Badania laboratoryjne na szczurach wykazały, że gryzonie, którym podawano fioletową odmianę batatów, wykazywały znaczną poprawę funkcji poznawczych. Fakt ten prawdopodobnie związany jest z wysoką zawartością antocyjanów, które wykazują silne działanie antyoksydacyjne, hamując procesy starzenia się organizmu i związane z nim zaburzenia pamięci czy funkcji motorycznych.
Bataty - zastosowanie w kuchni
Bataty to nie tylko źródło wielu doskonale wpływających na nasze zdrowie substancji, ale też smaczne i niezwykle wszechstronne warzywo, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Ich bulwy są delikatne i soczyste, charakteryzują się słodkawym smakiem. Można jeść bataty w formie pieczonej, gotowanej czy grillowanej, nadają się także do przygotowania zapiekanek czy zup, a nawet do deserów, na przykład w formie ciasta czy puddingu. Warzywo to, dzięki swojej delikatnej strukturze i lekkiej słodyczy jest niejednokrotnie bardzo lubiane przez dzieci.
Z batata można przygotować puree do jedzenia solo, jako dodatek do obiadów czy zup, a także na kanapkach. Jadalne są także liście tej rośliny. Wykorzystuje się je w kuchni chińskiej, japońskiej czy filipińskiej.
Bulwy batatów ciemnieją pod wpływem powietrza, podobnie jak na przykład ziemniaki, dlatego należy poddawać je obróbce termicznej natychmiast po obraniu czy pokrojeniu, lub w takiej formie przechowywać w wodzie. Najlepiej jednak gotować czy piec bataty razem ze skórką, wtedy należy je kilkakrotnie nakłuć, na przykład widelcem.
Przy zakupie należy zwrócić uwagę na to, aby bataty były twarde, o jednolitym kolorze, pozbawione obtłuczeń i miękkich fragmentów. Przechowywać należy je w ciemnym i chłodnym miejscu, zachowują wtedy świeżość nawet do kilkunastu dni. Surowych bulw nie powinno się jednak trzymać w lodówce.
Bataty – przepisy
Frytki z batatów – ziemniaki z piekarnika inaczej, czyli pieczone bataty
Bataty przygotowane w formie smacznych i zdrowych "frytek" z piekarnika, przyprawionych ziołami i ulubionymi przyprawami to jedna z najprostszych form ich przyrządzenia. Najlepiej ze smakiem batatów komponuje się tymianek i rozmaryn. Sprawdzi się też słodka lub ostra papryka, kurkuma, kumin czy kolendra. Ciekawe połączenie smakowe uzyskamy też, dodając do batatowych frytek cynamon.
Składniki:
- 1 kg batatów (patatów, słodkich ziemniaków) dowolnej odmiany
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub innej ulubionej
- kilka gałązek świeżego tymianku lub rozmarynu (albo łyżeczka ziół suszonych), ewentualnie inne przyprawy.
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Bataty umyć, osuszyć i pokroić na kawałki np. wzdłuż na "frytki". Oprószyć solą i pieprzem lub innymi wybranymi przyprawami, polać oliwą, wymieszać. Posypać posiekanymi listkami ziół.
Wyłożyć na blachę do pieczenia i piec do miękkości przez około 20 minut (można sprawdzić widelcem).
Smacznego!
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz