Właściwości zdrowotne cynamonu
Cynamon, aromatyczna przyprawa, która nadająca specyficzny smak potrawom. Wielu z nas kojarzy się głównie z okresem Świąt Bożego Narodzenia, gdy na stole królują pierniki i cynamonowe ciasteczka. Nie powinniśmy jej jednak spożywać tylko od święta, gdyż oprócz swego niezwykłego smaku, przyprawa ta ma nam znaczniej więcej do zaoferowania.
Cynamonowe bogactwo
Cynamon zawiera zaskakująco dużą ilość substancji wspomagających nasze zdrowie. Działa przeciwgrzybicznie, antybakteryjnie, antymutagennie i przeciwnowotworowo. Jest też niedocenionym zabójcą pasożytów. Wszystkie te właściwości przyprawa zawdzięcza zawartości aldehydu cynamonowego, czyli cynamalowi.
Cynamon jest również bogaty w katechiny, flawony, izoflawony, flawonole, eugenol, kwas elagowy, ferulowy, chlorogenowy, kawowy, taniny. Cynamon zawiera także chrom zmniejszający apetyt (głównie na słodycze).
Zimowo – jesienne budowanie odporności
Zwłaszcza jesienią i zimą powinniśmy dodawać do potraw cynamon. W tym okresie nasz organizm jest szczególnie podatny na zachorowania, tymczasem cynamon ma właściwości bakteriobójcze i działa przeciwzapalnie.
Ta przyprawa skutecznie rozprawia się z grzybami, w tym z tym najbardziej powszechnym Candida Albicans. Dość przypomnieć, że olejki eteryczne zawarte w cynamonie są składnikiem preparatów stosowanych w rolnictwie do zwalczania grzybów atakujących rośliny.
Cynamon poprawia krążenie krwi, co w chłodniejsze dni, nie pozostaje bez znaczenia.
Cynamon poprawia jakość krwi
Przyprawa nie tylko poprawia krążenie krwi, ma również wpływ na jej skład. Osoby spożywające cynamon mogą liczyć na obniżenie poziomu złego cholesterolu we krwi. Powinni jej zażywać diabetycy, jako, że znacznie obniża poziom cukru. Takie właściwości wywierają wpływ na samopoczucie, jasność myślenia i energię do działania.
Przyprawa przyjazna kobietom
Tu również cynamon może okazać się pomocny. Od stuleci ta przyprawa była spożywana przez kobiety w celu zmniejszenia bólu menstruacyjnego. Znane są również właściwości niwelujące mdłości i choć cynamon nie jest zalecany dla kobiet w ciąży (ze względu na ryzyko poronienia), to w innych przypadkach jest niemal tak samo skuteczny, jak imbir.
Kobiety są najczęściej zainteresowane utrzymaniem szczupłej sylwetki. Nie ma lepszego sprzymierzeńca w walce z nadmiernym łaknieniem. Cynamon zmniejsza chęć przekąszenia czegoś słodkiego. W dodatku niewielkie ilości przyprawy potrafią przyspieszyć przemianę materii i wpłynąć pozytywnie na proces trawienia. Jego zbawienne działanie odczują też nerki.
Cynamon bierze udział w detoksykacji organizmu, a jednocześnie pomaga tracić na wadze. Jest często wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym do wyrobu preparatów antycellulitowych.
Specyfik dobry na wszystko
Aby poczuć jak dobroczynnie działa cynamon, nie trzeba zaopatrywać się w drogie produkty dostępne w handlu. Samodzielnie możemy przygotować specyfik wspomagający nasze zdrowie i urodę. Wystarczy zmieszać 1 łyżeczkę miodu z ½ – 1 łyżeczki cynamonu.
Osoby borykające się z trądzikiem mogą wykorzystać ją jako maseczkę, którą należy nakładać codziennie przez ok. tydzień.
Zewnętrznie można ją stosować do okładania miejsc zaatakowanych grzybicą, drożdżycą, czy bakteriami. Nasmarowane miejsca należy osłonić gazą i plastrem.
Mieszanka ma wszechstronne działanie przy stosowaniu wewnętrznym.
Leczy stany zapalne, infekcje dróg oddechowych, wzmacnia organizm i odstresowuje w stanach szczególnego napięcia lub wzmożonego wysiłku.
Jest skuteczna w leczeniu artretyzmu, czy leczeniu uporczywych wzdęć. Ponadto cynamon z miodem działa antynowotworowo, zwłaszcza w zagrożeniu nowotworem kości lub żołądka.
Mikstura jest świetnym specyfikiem na wyrównanie ciśnienia. Badania wykazały, że każdy, kto cierpiał na nadciśnienie, a przez kilka tygodni spożywał tę mieszankę, odczuwał znaczną poprawę samopoczucia. Ciśnienie po takiej kuracji wracało do normy.
Porcja zdrowia na śniadanie
Osoby, które zmagają się z cukrzycą lub mają problemy z kandydozą mogą przygotowywać sobie na śniadanie dość banalną, lecz bardzo skuteczną potrawę. Namoczone sokiem z połowy cytryny 2 łyżki płatków owsianych pozostawiamy na noc. Rano uzupełniamy je o łyżeczkę cynamonu i łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego.
Tę potrawę popijamy szklanka wody, herbaty (najlepiej ziołowej).
Gładka skóra, bez cellulitu
Składniki z naszej kuchni, które wykorzystujemy na co dzień możemy wykorzystać do sporządzenia okładu wspaniale wygładzającego skórę i zwalczającego cellulit. Preparat przygotowujemy mieszając:
- 2 łyżki soli
- 2 łyzki fusów z parzonej kawy
- łyżeczka cynamonu
- oliwa z oliwek balsam
Specyfik nakładamy na skórę i owijamy folią. Pozostawiamy tę miksturę na ok. 30 – 40 minut.
Cynamon cejloński
W naszych sklepach dostępne są dwa gatunki cynamonu: cassia oraz cynamon cejloński. Ten pierwszy nie jest polecany, ze względu na znaczną zawartość szkodliwej kumaryny (5%). Kumaryna negatywnie (toksycznie) wpływa na stan wątroby, ponadto rozrzedza też krew. Cynamon cassia jest dość cierpki, piekący w smaku i ma ciemny, rdzawy kolor.
Cynamon cejloński ma słodkawy, delikatny smak i jaśniejszą, żółtawą barwę. Kumaryna jest tu obecna w znikomych ilościach (0,04%).
Cynamonu o wysokiej zawartości kumaryny nie powinny spożywać osoby cierpiące na chorobę wrzodową oraz osoby ze skłonnościami do krwotoków. Cynamonu w ogóle nie powinni spożywać alergicy.
Zobacz również
Komentarze (0)
VTop 5 przepisów na soki do wyciskarek wolnoobrotowych Hurom Spis treści Wstęp: Dlaczego warto sięgać po soki z wyciskarki wolnoobrotowej? Przepis 1: Sok energetyzujący z buraka i marchewki Przepis 2: Odświeżający sok z ananasa i mięty Przepis 3: Sok „Zielona...
VHurom – jak działa technologia wolnoobrotowa i dlaczego warto ją wybrać? Wyciskarki wolnoobrotowe zyskały ogromną popularność dzięki swojej wyjątkowej technologii, która pozwala na uzyskanie soku o najwyższej jakości. Marka Hurom, lider na rynku wyciskarek wolnoobrotowych...
VTeraz, gdy nadeszło lato, co może być lepszego niż pyszny, orzeźwiający napój? Smoothies są idealnym towarzyszem na tę porę roku, ale wielu z Was pyta, z czym je łączyć? Co mogę dodać, aby wzmocnić smak, nadać mu kolor lub nawet poprawić jego wygląd? Nie martw się, oto kilka...
Zostaw komentarz