6 września 2017 Udostępnij

Tarczyca – objawy niedoczynności. Jak dbać o tarczycę?

Coraz więcej osób w ostatnim czasie uskarża się na niedoczynność tarczycy. Problem ten dotyka w znacznej mierze głównie kobiety, a także coraz większej liczby młodych osób. Pierwszymi objawami są zwolnienie metabolizmu, przybieranie na wadze oraz zmęczenie. Niestety, objawy te są często bagatelizowane lub doraźnie eliminowane za pomocą kawy czy preparatów odchudzających.

Tarczyca – niedoczynność? Najczęstsze objawy

Poniżej lista najczęściej występujących objawów niedoczynności tarczycy:

  • Uczucie zmęczenia, nadmierna senność oraz osłabienie
  • Łamliwość paznokci i utrata włosów
  • Suchość skóry, łupież
  • Wypryski na szyi i w dolnych częściach twarzy
  • Po obudzenia się niska temperatura ciała
  • Brak tolerancji zimna
  • Uczucie zimna w stopach i dłoniach
  • Skłonność do zatwardzeń, nieregularne wizyty w toalecie
  • Tycie
  • Opuchlizna, zaczerwienione oczy
  • Nieregularne miesiączki i PMS
  • Bolesne i obfite miesiączki, torbiele jajników
  • Podenerwowanie, złe spanie
  • Obniżenie odporności
  • Problemy z myśleniem i pamięcią

tarczyca objawy

Jod a tarczyca

Niedoczynność tarczycy bardzo często jest spowodowana zbyt małą ilością jodu w organizmie. Według zaleceń organizm człowieka do prawidłowego funkcjonowania potrzebuje około 150 mcg jodu. Jest to jednak absolutne minimum. Świadczy o tym znakomite zdrowie Japończyków, którzy dziennie przyjmują dawki jodu w ilościach znacznie większych niż zalecan. Jesteśmy jednak w znacznie gorszej sytuacji od mieszkańców kraju kwitnącej wiśni, gdyż mamy zupełnie inne nawyki żywieniowe, a także w ostatnich latach w naszym środowisku pojawiło się wiele pierwiastków i związków chemicznych, które przyczyniają się do systematycznego zmniejszenia się ilości pożytecznego jodu.

Słońce jest dla nas oraz naszej tarczycy zbawienne i potrzebne w zasadzie każdego dnia. Dzięki niemu nasz organizm wytwarza cenną witaminę D3. Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy i mające nadwagę zazwyczaj mają bardzo niski poziom tej witaminy. Witamina D3 wspomaga pracę tarczycy oraz chroni przed nowotworami. Już 15 minut spędzonych na słońcu pozwala naszemu organizmowi na wyprodukowanie dziennej dawki witaminy D3.

Jod jest swoistym paliwem napędowym dla naszej tarczycy. Jest także całkowicie naturalnym antybiotykiem, który leczy wiele chorób. Aby dostarczyć do organizmu jod, można zakupić w aptece jodynę i smarować nią skórę w miejscach, gdzie jest ona najcienńsza. Dzięki temu jod będzie mógł zostać wchłonięty poprzez skórę. Należy obserwować miejsce, w którym nałożyliśmy jodynę i jeśli ślad po niej szybko zniknie, znaczyć to będzie, że mamy znaczne niedobory jodu. Jod zawiera również popularny preparat Lugola, który zaleca się używać tylko zewnętrznie. Jego spożywanie należy skonsultować z lekarzem. Dobrym źródłem jodu są także ryby i owoce morza. Nie należy jednak przesadzać z ich jedzeniem, gdyż mogą zawierać także rtęć i brom oraz antybiotyki. Jod znajdziemy także w żółtku i mleku krowim - najlepiej zdecydowanie pochodzenia zwierząt z hodowli naturalnej. Niewielkie ilości tego cennego pierwiastka znajdują się także w pomidorach, ziemniakach, bananach, truskawkach oraz suszonych śliwkach.

tarczyca a dieta

Zdrowa tarczyca – czego potrzebuje?

Bardzo ważnym pierwiastkiem uczestniczącym w procesie przyswajania jodu i prawidłowej pracy tarczycy jest także selen. Jego najlepiej przyswajalny odpowiednik znajdziemy w orzechach brazylijskich oraz pestkach dyni. Warto spożywać te produkty na co dzień, by zapewnić naszemu organizmowi dzienną dawkę selenu. 1 orzech brazylijski zawiera w sobie bowiem około 50 mcg selenu, a jedząc ich dziennie 8 sztuk wraz z 2 łyżkami pestek z dyni dostarczymy potrzebną naszemu ciału ilość selenu.

Tarczyca a dieta

Także magnez odgrywa ważną rolę w procesie przyswajania jodu i prawidłowej pracy tarczycy. Niestety, wiele osób cierpi na jego poważne niedobory. Magnez najlepiej wchłania się do organizmu poprzez skórę. Aby go w ten sposób podawać, można zrobić domową oliwkę magnezową i stosować ją na co dzień. Bogatymi źródłami magnezu są także warzywa o zielonych liściach. Dodatkowo zawierają w sobie znaczące ilości chlorofilu. Zaleca się ich spożywanie zarówno w stanie surowym, jak ugotowane z dodatkiem soli morskiej, oliwy z oliwek i odrobiny soku z cytryny.

Nasza tarczyca potrzebuje także witaminy C, którą zawierają w dużych ilościach papryka, kiwi, cytrusy, acerola oraz róża. Do soków i napojów warto również dodawać kwas L-askorbinowy w proszku.

Cennym dodatkiem dla tarczycy jest także olej kokosowy, który wspomaga jej pracę. Należy spożywać około 1-3 łyżek dziennie tego oleju w postaci nierafinowanej i tłoczonej na zimno.

OLEJ KOKOSOWY 240G BIO VIRGIN COCOFARM

Zdrowa tarczyca - czego unikać?

Dbając o stan tarczycy, należy unikać przede wszystkim wysoko przetworzonych węglowodanów, czyli białego chleba, makaronów, pizzy, czy słodkich przekąsek. Szkodzą one bowiem tarczycy i raczej nie przynoszą żadnego pożytku naszemu organizmowi. Oprócz węglowodanów powinniśmy unikać także środków chemicznych. Warto jest z nich zrezygnować, a z czystością i porządkami w domu radzić sobie naturalnymi produktami takimi, jak soda oczyszczona i ocet winny. To samo tyczy się kosmetyków chemicznych, które stosowane codziennie poważnie szkodzą naszej tarczycy. Najlepiej jest z nich zrezygnować lub wymienić je na kosmetyki naturalne. Można je robić także samodzielnie w domu, dzięki czemu poprawie ulegnie nie tylko nasz stan zdrowia, ale także stan naszego portfela.

Komentarze (0)