14 września 2020 Udostępnij

Soki vs Smoothies - debata

Sok

Sok jest płynem uzyskiwanym z owoców i warzyw, który zawiera wszystkie dobre składniki roślinne, takie jak substancje odżywcze i enzymy.

To prawda, że podczas produkcji soku odrzuca się miąższ produktu, który zawiera nierozpuszczalne włókna. Nierozpuszczalne włókno, gdy jest spożywane, pomaga w trawieniu, przechodząc przez ciało stosunkowo nietknięte. Jednak w niektórych produktach jedna trzecia lub więcej włókien znajduje się w soku - w postaci włókna rozpuszczalnego. Składniki o wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego to jarmuż, jabłko, szpinak, ananas i marchewka - wszystkie te składniki są bardzo popularne w soku. To, czy dana osoba potrzebuje nierozpuszczalnego błonnika zawartego w roślinach, zależy od tego, ile błonnika dana osoba otrzymuje w ramach swojej normalnej diety, a jeśli potrzebuje dodatkowego błonnika, aby pomóc w trawieniu. Większość ludzi nie potrzebuje całego błonnika, który dostają od koktajlu.

Fakt, że błonnik pokarmowy jest usuwany, jest również korzystny - i może być najważniejszym aspektem sokowania. Zazwyczaj organizm musi pracować bardzo ciężko, aby wydobyć składniki odżywcze z roślin, ale w przypadku soków proces ten został już rozpoczęty poprzez ekstrakcję płynu z włóknistych komórek roślinnych. Dzięki temu składniki odżywcze dostają się do krwiobiegu w najszybszy możliwy sposób i przy najmniejszym zużyciu energii przez organizm. Rozpuszczalne włókna spowalniają ten proces.

Smoothies

Koktajl jest napojem powstałym w wyniku procesu mieszania owoców, warzyw i płynów (potrzebnych do prawidłowego wymieszania) w puree. Czasami pestki, rdzenie i skórki są usuwane przed mieszaniem.

Koktajl to w zasadzie sałatka, którą można zjeść przez słomkę. Osoba pijąca koktajl otrzymuje wszystkie te same wspaniałe składniki odżywcze, które otrzymywałaby jedząc owoce i warzywa. Zarówno rozpuszczalny jak i błonnik pokarmowy są obecne w koktajlu, a także wszystkie składniki odżywcze i enzymy. Jak wspomniano powyżej, organizm musi pracować trochę ciężej ekstrahując składniki odżywcze z błonnika niż z ekstrakcji składników odżywczych z soku.

Smoothies mogą zawierać owoce, które są trudne lub niemożliwe do sokowania, jak mango i banany. Łatwo jest również dodać składniki takie jak masło migdałowe, kakao w proszku lub inne superżywność. Z tego powodu smoothies są często bardziej zastępstwem posiłku niż napojem.

Warto zauważyć, że niektóre sklepy z koktajlami dodają do nich naprawdę okropne rzeczy, jak mleko migdałowe ze sztucznymi składnikami, proszki owocowe zamiast prawdziwych owoców, a nawet czysty cukier. Uważajcie na składniki takie jak "beztłuszczowy mrożony jogurt", który jest sposobem na wkradanie się do nich z tonami dodanego cukru. Jeśli nie jesteś pewien, czy lokalny sklep z koktajlami coś do niego dodaje, zapytaj! Możesz być zaskoczony.

Czy mieszanie jest lepsze niż wyciskanie? Niekoniecznie.

Nie ma złego sposobu na jedzenie surowych owoców i warzyw.

Konsumpcja surowych roślin jest najbliżej jak można uzyskać energię bezpośrednio ze słońca. Jeśli chodzi o sok i koktajle, debata powinna zostać odwrócona od "Który jest lepszy?" na "Który jest mi teraz potrzebny?". Każdy jest inny, włączając w to nasze potrzeby dietetyczne i styl życia.

Osobiście uwielbiam mieć na śniadanie głównie owocowy (i trochę zielonego) koktajl i zielony sok przez cały dzień. Nie wiem dokładnie dlaczego, ale moje ciało każe mi to robić w ten sposób. Może być tak, że po 12+ godzinach bez kalorii moje ciało właśnie tego potrzebuje. To może być tylko dlatego, że jestem głodny. Tak czy inaczej, czuję się lepiej i tak długo, jak to, co spożywam, jest zrobione z surowych owoców i warzyw, każdy sposób, w jaki to robię, jest w porządku!

Komentarze (0)