16 listopada 2016 Udostępnij

Kurkuma – niezwykłe właściwości złotego proszku

Dawno już minęły czasy, w których nasza codzienna dieta ograniczała się wyłącznie do standardowych produktów spotykanych w Polsce. Obecnie otwarcie na świat jest tak wiele, że w sklepach możemy znaleźć mnóstwo produktów żywnościowych pochodzących nawet z bardzo dalekich, egzotycznych dla nas krajów. Zdecydowanie warto rzecz jasna zapoznać się z nimi nieco bliżej i odkryć wszystkie ich niesamowite właściwości.

kurkuma przyprawa

Przede wszystkim mogą one stanowić doskonałe urozmaicenie naszego jadłospisu, w którym pojawią się dzięki nim zupełnie nowe, nieznane nam dotychczas smaki. Ponadto rzeczy pochodzące z odległych zakątków świata często mają mnóstwo wspaniałych właściwości odżywczych, z których może korzystać każdy z nas. Doskonałym przykładem czegoś takiego jest kurkuma, która cieszy się obecnie sporą popularnością i jest coraz chętniej wybierana przez Polaków.

Kurkuma to niepozorna przyprawa, pochodząca z Dalekiego Wschodu – często kojarzona jest szczególnie z kuchnią indyjską, chociaż znana jest również w wielu innych krajach tego regionu. Ceni się ją przede wszystkim ze względu na walory smakowe, choć nie brakuje jej naturalnie dobroczynnych właściwości. Z powodu tych dwóch cech zdecydowanie warto pomyśleć o włączeniu jej do swojej codziennej diety.

Kurkuma - przyprawa

Kurkuma w sztuce kulinarnej ma wiele ciekawych zastosowań. Ze względu na swoją ciekawą i żywą kolorystykę, często wykorzystuje się ją do barwienia różnych produktów spożywczych. Stanowi ona niezbędny składnik wszystkich potraw curry, i to właśnie ona jest odpowiedzialna za ich charakterystyczną barwę. Oczywiście, cechuje się ona również bardzo ciekawym smakiem, który świetnie może sprawdzać się w wielu różnych potrawach.

Kurkuma i kurkumina

pasta z kurkumy przepis

Kurkuma i kurkumina to dwie nazwy, które zawsze muszą występować ze sobą w parze. Kurkuma to przyprawa, natomiast kurkumina stanowi jeden z podstawowych jej składników, który odpowiedzialny jest za wszystkie dobroczynne właściwości przyprawy. Zalicza się ona do przeciwutleniaczy polifenolowych. Jednym z jej głównych działań jest powstrzymywanie rozwoju chorób nowotworowych – stanowi ona bardzo cenny dodatek do profilaktyki takich schorzeń.

Kurkuma a rak

Dzięki zawartości kurkuminy, przyprawa ta jest doskonałym produktem dla osób chcących chronić się przed chorobami nowotworowymi. Sprawdza się zresztą nie tylko w profilaktyce, ale również w leczeniu wielu różnych nowotworów: szyi, skóry, płuc, macicy, chłoniaków i wielu innych. Co prawda istnieją naukowcy którzy poddają te właściwości kurkumy pod wątpliwość, ale jej skuteczność została udowodniona na podstawie licznych badań. Nie ma zatem wątpliwości co do tego, że kurkuma chroni nas przed nowotworami.

Ajurwedyjska pasta z kurkumy

Kurkuma może być zarówno dodatkiem, jak i głównym składnikiem wielu różnych potraw. Ciekawym przykładem jest ajurwedyjska pasta z kurkumy. Jej wykonanie jest bardzo proste. Potrzebujemy około 3-4 łyżeczek kurkumy w proszku i tyle samo pieprzu, a do tego szklankę wody. Całość wystarczy dokładnie wymieszać, aby otrzymać pastę. Ma ona bardzo wiele właściwości zdrowotnych i stanowi przede wszystkim naturalny antybiotyk.

Kurkuma longa

kurkuma longa​"Curcuma Longa" to nazwa rośliny, z której uzyskiwana jest kurkuma. W języku polskim jest ona znana jako ostryż długi. Należy do rodziny roślin imbirowatych. Może ona być czymś znacznie więcej, niż tylko rośliną z której wyrabia się przyprawy. W wielu kulturach Azji powszechnie stosuje się ją w lecznictwie, doceniając między innymi właściwości jej kłączy.

Kurkuma – tabletki

Kurkuma cieszy się obecnie tak dużą popularnością, że na rynku pojawiło się już mnóstwo produktów wytwarzanych na jej bazie. Jedną z najlepszych propozycji są tabletki z kurkumą, które mogą stanowić doskonały suplement diety i wzbogacenie codziennego jadłospisu. Są one doskonałym rozwiązaniem dla osób, którym kurkuma nie odpowiada ze względów smakowych. Posiadają oczywiście wszystkie właściwości zwykłej przyprawy.

Kurkuma – cena

Dodatkową zaletą kurkumy jest fakt, że jest ona stosunkowo tania. Kilogram tej przyprawy o wysokiej jakości kosztuje około 60 – 70 zł. Tabletki również nie są zbyt drogie. Opakowanie zawierające 100 tabletek kosztuje mniej więcej 20 – 30 zł.

Komentarze (0)