14 września 2020 Udostępnij

Rodzaje sokowirówek

Sokowirówka stała się w dzisiejszych czasach jednym z najgorętszych trendów na rynku zdrowotnym i istnieje duże prawdopodobieństwo, że przyjrzysz się zakupowi własnej sokowirówki.

Zdecydowanie, że chcesz sok jest już wspaniałym pierwszym krokiem. Ale teraz pewnie zastanawiasz się, jaki jest najlepszy rodzaj sokowirówki. Jest ich tak wiele na rynku i wszystkie mają różne cechy. Więc która z nich jest odpowiednia dla ciebie?

Zanim kupisz sokowirówkę, będziesz chciał zadać sobie kilka pytań.

  • Ile czasu chcecie włożyć w sok?
  • Czy twój sok będzie szybki, zdrową przekąską czy rytuałem zdrowotnym, w którym chcesz włożyć swój wysiłek?
  • Czy wydobycie jak największej ilości soku z owoców i warzyw oraz uzyskanie jak największej ilości składników odżywczych jest dla Ciebie ważne?
  • A może wygoda jest najważniejsza?

Po rozważeniu odpowiedzi na każde pytanie, przeczytaj (lub obejrzyj film poniżej), aby zobaczyć, która sokowirówka najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Istnieją cztery główne rodzaje sokowirówek: sokowirówka z siłą odśrodkową, sokowirówka do kitowania, sokowirówka dwuzwojowa i wyciskarka do soków. Przewijaj dalej, aby zobaczyć plusy i minusy każdego typu sokowirówki.

Sokowirówka

Sokowirówka odśrodkowa, znana również jako szybka, jest najpopularniejszym typem sokowirówki domowej. Największą zaletą jest fakt, że są one tanią sokowirówką do zakupu.

Więc jak działa ta sokowirówka?

Prowadzi owoce i warzywa przez rurkę podającą i bezpośrednio w kontakcie z ostrzem, które rozdrabniają je z prędkością 6.000-14.000 obrotów na minutę. Sok jest wyrzucany przez siłę odśrodkową kosza obrotowego na boki i przepychany przez ostre sito do dzbanki lub szklanki. Sok wytwarzany jest w sokowirówce odśrodkowej ma tendencję do szybkiego rozdzielania się i zawiera do 30% substancji stałych, w tym skórki, nasiona i łodygi.

Zalety:

  • Są one najszybsze w pozyskiwaniu soku z owoców i warzyw, zwłaszcza jeśli masz jedną z rurką, która jest wystarczająco szeroka, aby wziąć na całe małe jabłka, ogórki lub pomarańcze.
  • Stoją w pozycji pionowej, więc zajmują minimalną przestrzeń na blacie kuchennym.
  • Mają tendencję do bycia najtańszymi sokowirówkami, ponieważ są tanie do zrobienia.

Wady:

  • Prędkość obrotów zmniejsza jakość produkowanego soku
  • Więcej utleniania ma miejsce, tworząc pianę na świeżym soku i powodując jego szybkie oddzielenie
  • Mogą być dość hałaśliwe
  • Nie radzą sobie bardzo dobrze z zielenią liści lub trawą pszenną
  • Sok nie pozostanie świeży przez bardzo długi czas, oddzielenie w ciągu kilku minut
  • Sok zawiera dużą ilość części stałych lub "miąższu" i niestrawnego włókna.
  • Orzechy i nasiona nie są zalecane do sokowania w tego typu sokowirówce, więc robienie mleka orzechowego na sokowirówce odśrodkowej jest niemożliwe.

Ta sokowirówka jest najlepsza dla osób z małym budżetem, które nie potrzebują dużych części soku i chcą pić swój sok, gdy tylko zostanie on wyprodukowany. Jest ona również przeznaczona dla osób, które chcą wypić sok dla uzyskania korzyści odżywczych, ale chcą zrobić przy jak najmniejszym wysiłku. Są one również tańsze niż inne opcje, co sprawia, że są świetne dla początkujących.

Wyciskarka

Opanowanie sokowirówki znane jest również jako sokowirówka wolna. Używają one jednego powolnego ślimaka (przekładni) do rozdrabniania owoców i warzyw oraz przeciskają je przez ostre sito z prędkością od 80 do 100 obrotów na minutę. Sok jest pulchnym, pienistym produktem, który może być gorzki w smaku i ma gęsty i gruby smak w ustach. Wiele marek sokowirówek do żucia sprzedaje je jako "tłoczone na zimno", podczas gdy w rzeczywistości nie zawierają one wcale prasy.

Zalety:

  • Mają wyższą wydajność soków niż odśrodkowe
  • Sok z puszek zielonych, takich jak szpinak, jarmuż i trawa pszenna
  • Mniej utleniania niż soki odśrodkowe mają tendencję do dłuższego niż odśrodkowe.
  • Mogą funkcjonować jako młyny zbożowe, dzięki czemu można produkować masło orzechowe lub pożywienie dla niemowląt.
  • Mogą być wykorzystywane do produkcji mleka orzechowego Mogą przetwarzać mrożone owoce na natychmiastowe mrożone przysmaki

Wady:

  • Jest mniejsza zsuwnia, więc wymagają więcej pracy przygotowawczej
  • Są droższe niż odśrodkowe
  • Mogą być trudne do czyszczenia
  • Są wolniejsze, ponieważ zajmują więcej czasu, aby wyodrębnić sok
  • Może zająć więcej miejsc i może być bardzo nieporęczny
  • Sok zawiera dużą ilość substancji stałych i niestrawnych włókna, co sprawia, że system pracuje ciężej, aby wchłonąć składniki odżywcze.

Ta sokowirówka jest idealna dla osób, które chcą zmaksymalizować wartości odżywcze swoich soków i chcą poświęcić na to trochę więcej czasu.

Sokowirówka dwutarczowa

Sokowirówki dwutarczowe wykorzystują dwa koła zębate (ślimaki), które obracają się, wciągają i przeżuwają produkt. Ślimaki wyciągają sok przez wepchnięcie produktu do sita o zmniejszonym rozmiarze. Powoduje to przedostawanie się nieprzyjemnych rzeczy, zafałszowując sok do 30% substancji stałych, w tym skórki, nasiona i łodygi.

Zalety:

  • Wierząc, że wydobywają więcej składników odżywczych niż sokowirówki odśrodkowe lub wolnoobrotowe mogą wytwarzać pokarm dla dzieci, masło orzechowe, sorbety i makarony.
  • Są ciche.

Wady:

  • Są droższe niż sokowirówka lub sokowirówka wolnoobrotowa.
  • Zajmują więcej miejsc niż sokowirówka Trudniej je oczyścić niż maszyny jednozadaniowe.
  • Sok zawiera dużą ilość substancji stałych i niestrawnych włókien.

Bez względu na to, czy jest to żucie, podwójny bieg, czy sokowirówki odśrodkowe, wszystkie one mają jedną wspólną cechę: wyciągają sok, zmuszając rośliny do opierania się o ostre sito. Wiele marek sokowirówek z sitem sprzedaje się jako "tłoczone na zimno", podczas gdy w rzeczywistości nie zawierają one wcale prasy.

Prasa do soków

Hydrauliczna lub pneumatyczna wyciskarka soków jest najlepszym typem sokowirówki, jaki można kupić. Prasy do soków są również powszechnie nazywane dwustopniowymi sokowirówkami, ponieważ są jednymi dwustopniowymi:

Najpierw produkt jest mielony na miazgę, następnie sok jest powoli wyciskany przez wyciskanie miazgi pod ciśnieniem tysięcy funtów. W prasie do soków używa się określenia "tłocznia na zimno", mimo że obecnie używa się go również w przypadku innych rodzajów sokowirówek. Prasa sokownicza jest jedynym typem sokowirówki, który faktycznie zawiera prasę, a zatem jest jedynym prawdziwym sokowirówką tłoczoną na zimno.

Zalety:

  • Pożyczkuje jak najwięcej składników odżywczych z owoców i warzyw
  • Najdłuższy okres przydatności do spożycia - przechowuje sok w lodówce przez 3-5 dni z minimalną separacją lub rozkładem składników odżywczych i smaku.
  • Tworzy niewielką lub żadną pianę w soku
  • Minimalne utlenianie Może osiągnąć najwyższą wydajność z trudno dostępnych produktów, takich jak zielenina liściasta
  • Tworzy najbardziej czysty sok z 99% płynem i mniej niż 1% substancją stałą lub "miąższem".
  • Może być używany do produkcji napojów mlecznych z orzechów, nasion konopi, owsa i soi Może być używany do produkcji olejów orzechowych

Wady:

  • Najdroższy rodzaj sokowirówki
  • Aktualne prasy do wyciskania soków w domu/konsumencie są nieco uciążliwe w użyciu i czyszczeniu.

Komercyjne maszyny są znacznie szybsze i łatwiejsze w czyszczeniu, ale mogą być zbyt drogie dla niektórych użytkowników domowych. Wymagają użycia worków wielokrotnego użytku lub jednorazowego użytku do przechowywania masy papierniczej.

Komentarze (0)